Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Veiligheid voorop bij energietransitie
Bij de overstap op duurzame energie behoort veiligheid meer prominent te zijn, laat het Staatstoezicht op de Mijnen weten in haar jaarverslag 2023.
Groen licht voor Groeien met Groen Staal
Het nationaal programma Groeien met Groen Staal heeft de officiƫle goedkeuring van RVO in de wacht gesleept.
Eisen en bepalingsmethode MPG op de schop
De rijksoverheid gaat fikse wijzigingen doorvoeren in de eisen en de rekenmethode voor de materiaalgebonden milieuprestatie van gebouwen (MPG).
Akkoord Circulaire Geveleconomie bekrachtigd
Donderdag 1 februari jl heeft een vijftal brancheorganisaties in de gevelbouw en de Rijksoverheid het akkoord Circulaire Geveleconomie ondertekend.
Madaster gevalideerd om losmaakbaarheid
DGBC erkent Madaster als valide instrument voor het berekenen van losmaakbaarheid gebouwcomponenten.

Duurzaam Inkopen

Transformatie watertoren, Bussum (Vocus architecten).

De rijksoverheid wil nog uitsluitend duurzame producten en diensten aanschaffen voor onder meer het bouwen en beheren van gebouwen. Gemeenten en provincies volgen dit voorbeeld. Beide willen vanaf 2015 voor 100% duurzaam inkopen. Door duurzaam in te kopen willen de overheden de markt stimuleren om duurzame producten en diensten aan te bieden.

Namens de overheid formuleert Agentschap NL de inkoopcriteria in de vorm van duurzaamheidseisen en -wensen voor 45 productgroepen, variërend van bedrijfskleding, kantoorstoffering en tonercartridges tot producten die betrekking hebben op gebouwen. Hiervoor is een budget van 40 miljard Euro per jaar vrijgemaakt. De gebouwen-productgroepen zijn:

  • Kantoorgebouwen beheer en onderhoud;
  • Kantoorgebouwen huur en aankoop;
  • Kantoorgebouwen renovatie en
  • Kantoorgebouwen nieuwbouw (hiervoor is het criteriadocument te vinden onder de downloads).

Aan nieuwbouw van kantoorgebouwen geeft de overheid zo'n 700 miljoen Euro uit.

De overheid kan zowel eisen stellen aan de milieuprestaties van het gebouw als aan de ontwerpers en aan de leveranciers van de bouwmaterialen.

De eis aan de milieuprestatie van het gebouw wordt vastgelegd met het softwarepakket Greencalc+ of met de webapplicatie GPR Gebouw 4.0. De overheid geeft de inschrijvers vantevoren aan welke tool moet worden gebruikt. Bij toepassing van Greencalc+ moet een minimumscore van MIG 200 worden gehaald; bij GPR Gebouw 4.0 een score van 7.0.

Op de Nationale Staalbouwdag 2010, 14 oktober jl., gaf Wiana Partakusuma (directeur interdepartementale programmadirectie Duurzaam Inkopen) een lezing over duurzaam inkopen. Een powerpoint en video van haar presentatie staan in de downloadsectie.