Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Veiligheid voorop bij energietransitie
Bij de overstap op duurzame energie behoort veiligheid meer prominent te zijn, laat het Staatstoezicht op de Mijnen weten in haar jaarverslag 2023.
Groen licht voor Groeien met Groen Staal
Het nationaal programma Groeien met Groen Staal heeft de officiƫle goedkeuring van RVO in de wacht gesleept.
Eisen en bepalingsmethode MPG op de schop
De rijksoverheid gaat fikse wijzigingen doorvoeren in de eisen en de rekenmethode voor de materiaalgebonden milieuprestatie van gebouwen (MPG).
Akkoord Circulaire Geveleconomie bekrachtigd
Donderdag 1 februari jl heeft een vijftal brancheorganisaties in de gevelbouw en de Rijksoverheid het akkoord Circulaire Geveleconomie ondertekend.
Madaster gevalideerd om losmaakbaarheid
DGBC erkent Madaster als valide instrument voor het berekenen van losmaakbaarheid gebouwcomponenten.

ENDIS-kantoor

ENDIS staat voor EnergieNeutraal en Duurzaam In Staal. Het ENDIS-kantoor staat voor een veelbelovend concept voor het ontwikkelen, bouwen en gebruiken van kantoorgebouwen in ons land: energieneutraal, flexibel en duurzaam.

Het concept is ontwikkeld door een interdisciplinair team dat vanaf initiatieffase intensief heeft samengewerkt. Het team bestaat uit onder meer: Van Hoogmoed Architecten, CAE Nederland, Movares adviseurs en ingenieurs, Evert Vrins energieadvies, Cofely, Inno-Experts (Jos Lichtenberg), Heerkens van Bavel Bouw en initiatiefnemer Deltastaal. Het resultaat van de samenwerking is een basis-gebouwontwerp waarin architectuur, bouwkunde, constructie, bouwfysica en installatietechniek optimaal op elkaar zijn afgestemd.

Het geïntegreerde ontwerp wordt gedesïntegreerd uitgevoerd: de gebouwcomponenten (skelet, vloeren, gevels, daken, installaties, vast interieur) worden in de fabriek geproduceerd en op de bouwlocatie in onafhankelijke stromen geassembleerd. Hierdoor verloopt het bouwproces sneller en zijn elementen gemakkelijker, zelfs nog last minute, aan te passen of te vervangen.

Constructie
Aan de constructieve basis van Endis staat een staalskelet van kolommen en liggers met houten Kerto-vloeren en stalen Slimline-vloeren. Deze vloeren hebben een geringe dikte, waardoor valt te besparen op totale gebouwhoogte en geveloppervlak.

Beide vloeren zijn opgebouwd uit een onderschil met opstaande ribben. Hierdoor ontstaat ín de vloerconstructie ruimte voor opname van kabels, leidingen en andere installatie-onderdelen. Dat kan zowel in overspanningsrichting (tussen de ribben) als haaks op de overspanning (dóór sparingen in de ribben). Een steenachtige zwevende dekvloer zorgt voor voldoende geluidsisolatie. Bovendien is het eigen gewicht van de vloeren beperkt, waardoor staalskelet en fundering met minder materiaal toekunnen. Het totale gewicht van de draagconstructie (staalskelet+vloeren) bedraagt slechts 71 kg/m2.

Plattegrond verdiepingen 1 tot en met 5 (links) en verdieping 6 met daktuin (rechts).

Om het gebouw een zo groot mogelijke functionele flexibiliteit mee te geven, is een kolommenraster bedacht van 7,5x7,5 m en een vloeroverspanning van 7,5 m. Hiermee ontstaat een logische openheid die wijzigingen van ruimtelijke indeling of installatietechniek – voor veranderd gebruik of zelfs een geheel nieuwe functie – op elk gewenst moment gemakkelijk faciliteert. En die vrijheid in herindelen en aanpassen biedt het gebouw perspectief op een lange economische levensduur.

Bouwfysica en energie
Voor een minimaal energiegebruik in de gebruiksfase is een samenhangend pakket aan passieve en actieve maatregelen getroffen:

  • klimaatgevels aan de west- en oostzijde;
  • passieve ('natuurlijke') ventilatie via de klimaatgevels en het atrium;
  • actieve koeling via warmtekoudeopslag (WKO) en een warmtepomp;
  • lage-temperatuurverwarming en hoge-temperatuurkoeling;
  • vaste zonwering aan de zuidgevel en
  • een gunstige gebouworiëntatie voor de daglichttoetreding en reductie van interne warmtelast.

Met dit maatregelenpakket is het ENDIS-kantoor goed voor een EPC van 0,24, ruim onder de vereiste waarde van 1,10 volgens het nieuwe Bouwbesluit 2012. De EPC kan nog lager uitkomen, als EPC-berekeningsmodellen de passieve voorzieningen beter zouden verdisconteren.

Het gebouw doet zelf aan energiewinning via zo'n 700 m2 aan PV-panelen op het sheddak en aan de zuidgevel en 4 windturbines op het dak. Een pelletkachel is beschikbaar om te voorzien in onverwachte, extra warmtebehoefte.

V.l.n.r.: projectering in het landschap, aanzicht zuidgevel, en doorsnede.

Het ENDIS-kantoor presenteert zich onmiskenbaar als een industrieel, flexibel en duurzaam gebouw, met grote vrij indeelbare en aanpasbare plattegronden en een eigentijdse en tegelijkertijd tijdloze signatuur. De ruimtelijke kwaliteit wordt geleverd door een fors atrium tussen de kantoorbeuken en een rustieke daktuin. Transparantie en daglichttoetreding komen voor rekening van de beglaasde zuid-, noord- en atriumgevels.

• Naast het kantoorconcept, werkt het ENDIS-team op dit moment aan casestudies voor een ENDIS-woning, -bedrijfsgebouw en -optoppen. Voor meer informatie: www.endis.nl en de presentatie van Evert Vrins (Evert Vrins energieadvies) tijdens het seminar Duurzaam bouwen met staal: hier te downloaden.