Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Veiligheid voorop bij energietransitie
Bij de overstap op duurzame energie behoort veiligheid meer prominent te zijn, laat het Staatstoezicht op de Mijnen weten in haar jaarverslag 2023.
Groen licht voor Groeien met Groen Staal
Het nationaal programma Groeien met Groen Staal heeft de officiƫle goedkeuring van RVO in de wacht gesleept.
Eisen en bepalingsmethode MPG op de schop
De rijksoverheid gaat fikse wijzigingen doorvoeren in de eisen en de rekenmethode voor de materiaalgebonden milieuprestatie van gebouwen (MPG).
Akkoord Circulaire Geveleconomie bekrachtigd
Donderdag 1 februari jl heeft een vijftal brancheorganisaties in de gevelbouw en de Rijksoverheid het akkoord Circulaire Geveleconomie ondertekend.
Madaster gevalideerd om losmaakbaarheid
DGBC erkent Madaster als valide instrument voor het berekenen van losmaakbaarheid gebouwcomponenten.

Bedrijfsgebouw Wilo Nederland (Westzaan)

____

Dit energiezuinige gebouw is geïnspireerd op de core-business van Wilo Nederland: het fabriceren van waterpompen. Benthem Crouwel Architecten gaf het tweelaagse gebouw van 1.330 m2 bvo een opzienbarende buisvorm die vanaf de kleine, smal toelopende zichtlocatie aan het water tot zo’n 20 m uitkraagt. De uitkraging wordt gedragen door twee volledig zichtbare vakwerken, opgebouwd uit HEA- en HEB-profielen. Het zwaarste profiel is een HEB 550, in de onderzijde van het overstek.

Om de profielen in het overstek zo licht mogelijk te houden, is gekozen voor een licht dak van E=MC2 geprofileerde stalen dakprofielen van SAB. De cannellures zijn gevuld met een mengsel van Micronal-paraffinekorrels in een betonmatrix. In de mix zijn tevens de leidingen voor lage-temperatuurverwarming en -koeling opgenomen. Boven de betonmix in de cannallures is ingeseald isolatiemateriaal aangebracht.

Het PCM in het stalen dak dient vooral te voorkomen dat de binnenruimten te snel opwarmen of oververhit raken. Het PCM werkt niet alleen ‘passief’, om temperatuurschommelingen op te vangen. Het is ook te activeren via de koppeling met het warmte- en koudeopslagsysteem.

Het PCM is slechts 4% van de massa van de dakconstructie. Met deze 4% is de thermische massa verdubbeld. Het beton werkt als omhulsel van de PCM. Dankzij PCM is het licht-gewicht Wilo-gebouw op een economische manier thermisch zwaar geworden.

_____

oplevering: 2009 • omvang: 1.330 m2 • opdracht: Wilo Nederland • architectuur: Benthem Crouwel Architecten • constructief advies: Pieters Bouwtechniek Delft • bouwfysisch advies: Deerns Raadgevende Ingenieurs • hoofduitvoering De Geus Bouw • staalconstructie: Oostingh Staalbouw • dak- en gevelsystemen: SAB-Profiel • PCM: BASF • Foto’s: Benthem Crouwel Architecten

_____