projecten > Lidl Nederland (Heerenveen)

Bekijk hier de tv-films Bouwen aan de Toekomst met staal.
Nieuws
‘Circulair bouwen biedt kansen aan handels- en sloopbedrijve
Circulair bouwen beslaat de gehele keten in de bouw, maar biedt vooral kansen aan sloop- en handelsbedrijven, aldus ING Economische Bureau.
Update in duurzaam staal
Het jaarlijkse duurzaamheidsseminar van Bouwen met Staal, ditmaal op 14 september a.s., staat weer bol van de noviteiten in duurzaam staalgebruik.
Herbouw koestert historie
De Kleiweg-werkplaats uit 1916 van openbaarvervoersbedrijf RET begint een tweede leven als museumgebouw in Goes.

Distributiecentrum Lidl Nederland (Heerenveen)

_____

BREEAM-NL Nieuwbouw: Excellent (vier sterren) (categorie: industriegebouwen)

_____

Het 4 sterren BREEAM-NL Nieuwbouw Oplevercertificaat (Excellent) toont aan dat LidI een zeer duurzaam distributiecentrum heeft laten bouwen. Het is voor het eerst in Nederland dat een industrieel gebouw deze viersterren-kwalificatie, de een na hoogste in BREEAM, in de wacht sleept.

Naast de distributiehal van 4.600 m2 (met 136 docks voor aan- en afvoer van goederen), een portiersloge met weegbruggen en een koel- en vriesruimte van 2.400 m2 bezit het gebouw een tweelaagse kantoor dat separaat in de distributiehal is ondergebracht. De draagconstructie van het complex was aanvankelijk bedacht in beton. Uiteindelijk zijn alleen de kolommen in (prefab) beton gehandhaafd. Het enorme dak is uitgevoerd als thermisch verzinkte, stalen vakwerkconstructie, met spanten van zo’n 35 m lang. De gevels zijn van 30 cm dikke sandwichpanelen.

Medeverantwoordelijk voor de score ‘Excellent’ zijn de diverse energiebesparingsmaatregelen. Het complete distributiecentrum is binnenin voorzien van led-verlichting, wat resulteert in 45% energiebesparing t.o.v. TL-verlichting. Daar waar mogelijk wordt verlichting gereguleerd via aanwezigheidsdetectie en daglichtsensoren, voor een energiebesparing van 22%. In de nacht wordt de verlichting automatisch gedimd.

Voor (visueel) comfort van de medewerkers is de daglichttoetreding via raampartijen en lichtkoepels optimaal. Alle kozijnen van de kantoorvleugel zijn voorzien van HR+++, drievoudig isolatieglas. Alle toiletten, kranen en douchtes in het complex zijn waterbesparend. De meest relevante waterverbruikende processen worden separaat gemonitord.

Het distributiecentrum beschikt niet over een gasaansluiting. Er wordt gebruik gemaakt van energieopslag in de bodem (WKO). De warmte uit de bodem en de restwarmte uit de koel- en vriesinstallatie wordt hergebruikt voor (vloer)verwarming van het pand. De koel-/vriesinstallatie heeft een Europees A-energielabel. Ook het elektriciteitsgebruik van de diverse installaties wordt per onderdeel continu geregistreerd en gecontroleerd.

_____

oplevering: 2013 • omvang: 9.000 m2 • opdracht: Lidl Nederland • architectuur: FKG Architecten aan de Zaan • bouwfysica: Nieman raadgevende ingenieurs • constructief advies: Van der Weide & Bragt • uitvoering: Bouwbedrijf van de Ven • staalbouw: GS Staalwerken •  foto's: Bas Arps

_____

Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Colofon      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2017      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey