projecten > Rabobank Westland (De Lier)

Schrijf nu in voor de Nationale Staalprijs 2018!
Nieuws
Circulaire bouweconomie op de agenda
Uiterlijk in 2050 (maar liever veel eerder) is de gebouwde omgeving circulair. Deze ambitie is vastgelegd in de Transitieagenda Circulaire Bouweconom
Circulariteit meetbaar maken
'Circulair buildings' gaat integratie van circulariteit in duurzame meetsystemen onderzoeken.
Architecten gaan voor circulair ontwerpen
BNA heeft de Week van de Circulaire Economie (15–19 januari jl.) aangegrepen voor lancering van de campagne ‘Wij gaan circulair’.
Nationale Staalprijs en Nationale Duurzaamheidsprijs Staal
Tot 11 mei a.s. kunt uw projecten inschrijven voor de Nationale Staalprijs en Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2018
MPG=1 per 1-1-2018
Per 1 januari 2018 is de grenswaarde voor de MPG van kracht voor nieuwe woningen en nieuwe kantoren die groter zijn dan 100 m2.
‘Salderingsregeling zonnepanelen moet blijven’
Maatschappelijke organisaties en lokale energiecoöperaties protesteren tegen voorgenomen vervroegde beeindiging van salderingsregeling zonnepanelen.
Grenswaarde MPG
De Minister van Binnenlandse Zaken wil de grenswaarde voor de MPG (Milieu Prestatie Gebouwen) per 1 januari 2018 invoeren.
Grondstoffenakkoord gesloten
Vandaag hebben 180 Nederlandse organisaties en bedrijven het Grondstoffenakkoord ondertekend.
Nederland circulair in 2050
Staatssecretaris Dijksma heeft het Rijksbreed programma 'Circulaire Economie' aangeboden aan de Tweede Kamer. De bouw behoort tot de top-prioriteiten.

Rabobank Westland (De Lier)

_____

EPC-waarde: 1

Greencalc+: C-label (214 punten)

Energielabel: A+

_____

Het ontwerp van architect Eduard Böhtlingk voor het Rabobankkantoor Westland in De Lier zet een nieuwe norm voor bouwen met zonnewarmte, daglicht en groen. Doelstelling bij het ontwerp van het gebouw was een 30% lagere EPC dan de wettelijke eis. Dat is gelukt, mede dankzij het integrale ontwerpproces.

Het drielaagse gebouw heeft in het midden een overdekt atrium over de volledige gebouwhoogte. De zes meter diepe kantoren langs de gevels hebben over de volle diepte daglicht. Daglicht kan via de buitengevel diep in het kantoor komen door de grote vrije hoogte van de ruimten: 3,30 m.Via het atrium is dat mogelijk, omdat de wanden van de kantoren lichtdoorlatend zijn.

Het zonlicht wordt ‘s zomers met een speciaal ontwikkelde, strekmetalen luifel zó geweerd dat licht wel invalt, maar warmte buiten blijft. De luifel is volledig op de zon ontworpen: de zuidzijde is het grootst (2,5 m), aan de noordoost- en noordwestzijde relatief klein. Hier zijn extra maatregelen getroffen om de vanuit het zuiden invallende zon te weren: de ramen in de noordelijke gevels hebben een grote negge en aan de buitenzijde van de stijlen zijn verticale stroken strekmetaal aangebracht. De luifel loopt binnen de gevel door als verlaagd-plafondstrook, waarin daglicht en kunstlicht worden gecombineerd. Al het glas in de gevels is driedubbel uitgevoerd. De beweegbare horizontale jaloezieën in de gevels zijn per ruit te regelen en ook volledig op te trekken.

Het kantoor kan het gehele jaar lang zijn verwarming en koeling putten uit zonne- en aardwarmte. De WKO met warmtepompsysteem gaat samen met thermische activering van de holle, Slimline-vloeren op de verdiepingen, waarin tevens alle leidingen en kabels zijn weggewerkt. De leidingen voor plafondkoeling zijn in de betonnen onderplaat van de Slimlinevloer ingestort. De leidingen voor vloerverwarming zijn aangebracht in een anhydrietvloer op zwaluwstaartplaten. De keuze voor deze bovenvloer is gemaakt vanwege de vloerverwarming en vanwege de geluidwerende werking van de extra massa. Hiermee is de bovenafwerking niet demontabel. De leidingen in de vloer zijn echter bereikbaar via luiken en vloerputten. De hoofdleidingen lopen in de gangzone langs het atrium, hier is de vloer wél toegerust met veel grote luiken.

In de kantoren zijn op elk stramien aansluitpunten voor data en elektra gemaakt langs zowel de buiten- als de atriumgevel. Zonnecellen en de naastgelegen windmolen leveren de benodigde groene stroom. De grote hoeveelheid daglicht via de glazen gevels en het deels beglaasde atriumdak zorgt bovendien voor een aanzienlijk lager elektriciteitsverbruik.

_____

jaar oplevering: 2009 • omvang: 4.700 m2 • opdracht: Rabobank • ontwikkeling en uitvoering: Van Mierlo bouwmaatschappij • architectuur: Architectenbureau Böhtlingk • bouwfysica: Techniplan adviseurs, DGMR en Goudstikker •  installaties: Van Dorp Installaties • constructief advies: Goudstikker De Vries • staalbouw: Dijkstaal • foto's: Sicco van Grieken

_____

Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Colofon      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2018      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey