Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Veiligheid voorop bij energietransitie
Bij de overstap op duurzame energie behoort veiligheid meer prominent te zijn, laat het Staatstoezicht op de Mijnen weten in haar jaarverslag 2023.
Groen licht voor Groeien met Groen Staal
Het nationaal programma Groeien met Groen Staal heeft de officiƫle goedkeuring van RVO in de wacht gesleept.
Eisen en bepalingsmethode MPG op de schop
De rijksoverheid gaat fikse wijzigingen doorvoeren in de eisen en de rekenmethode voor de materiaalgebonden milieuprestatie van gebouwen (MPG).
Akkoord Circulaire Geveleconomie bekrachtigd
Donderdag 1 februari jl heeft een vijftal brancheorganisaties in de gevelbouw en de Rijksoverheid het akkoord Circulaire Geveleconomie ondertekend.
Madaster gevalideerd om losmaakbaarheid
DGBC erkent Madaster als valide instrument voor het berekenen van losmaakbaarheid gebouwcomponenten.

onderwijsgebouw Metaforum (Eindhoven)

_____

EPC-waarden: 0,871.

Energielabel: A+

Winnaar Gulden Feniks 2013, categorie Transformaties.

_____

Als (eerste) onderdeel van de vernieuwing van het terrein van de TU Eindhoven en onder aanvoering van Ector Hoogstad Architecten is de voormalige hal van Werktuigbouw (uit 1959) omgevormd tot het centrale, kloppende hart van de universiteit. Met 10.000 m2 vloeroppervlak biedt de hal onderkomen aan de voorzieningen voor alle faculteiten: ICT-afdeling, studentenbalies, studie- en loungeplekken, horeca, winkels en de universiteitsbibliotheek die doorloopt in een nieuw souterrain onder het bestaande gebouw.

Bij de transformatie is het damborddak van de hal gehandhaafd. De afgewogen lichtafval dóór het dambord versterkt nu de ruimtelijke beleving van de vernieuwde ruimten. Met nieuwe gevels van glas is het zuidelijke deel van de hal gepromoveerd tot overdekt ontmoetingsplein, geschikt voor grootschalige bijeenkomsten.

De eerste verdieping fungeert als hoofdverkeersader, via loopbruggen verbonden met de omringende TU-gebouwen. Vanaf deze verdieping voeren avontuurlijke trappen naar de begane grond én naar het nieuwe faculteitsgebouw van Wiskunde en Informatica dat boven de bestaande hal is opgetild. De toevoeging – vijf bouwlagen met in totaal 16.000 m2 – rust op slechts 20 ranke staalkolommen die als satéprikkers door het damborddak van de oudbouw zijn gestoken.

Om de ‘zweefpartij’ mogelijk te maken, is de optop uitgevoerd in staal. Basiscomponenten van de constructie zijn vier grote vakwerkliggers van twee verdiepingen hoog. De vakwerken zijn in delen aangevoerd, ingehesen en gemonteerd óp de al eerder geplaatste buiskolommen in de hal. Daarna zijn de vloerdelen aangebracht.

Bij het transformatieproject stond het streven naar doelmatige innovatie en duurzaamheid centraal. Daartoe zijn constructie, afbouw, inbouw en installatietechniek volledig geïntegreerd aangepakt. De ‘openingen’ in het damborddak, de nieuwe vides en het nieuwe, centrale atrium zorgen voor veel daglicht in het complex en dat levert een forse besparing op verlichtingsenergie.

Om in de zomer de interne warmtelast te beperken en daarmee de behoefte aan koeling, zijn de gevels toegerust met zonwerend HR++ glas. Bij de hal is dit glas is vervat in de oorspronkelijke stalen stoeltjesprofielen die onder meer voor het onderhoudsgemak op respectvolle wijze zijn gerestaureerd.

Het opwekken van warmte en koude gebeurt met een WKO-systeem en warmtepomp, het verwarmen en koelen met lage-temperatuurverwarming en hoge-temperatuurkoeling. Dit resulteert niet alleen in een doeltreffende afgifte van warmte en koude, maar maakt ook de opwekking ervan een stuk efficiënter. Alle installaties zijn opgenomen in het souterrain en een deel van de bibliotheek. De installaties in de kelder ‘voeden’ de leidingen en kabels in de nieuwe eerste verdiepingsvloer, vanwaaruit het klimaat in het gebouw verder wordt gereguleerd. Hiermee blijft het transparante dak vrij van leidingwerk.

Op eventueel ander gebruik in de toekomst is MetaForum terdege voorbereid. Herindelen kan eenvoudig doordat alle functies rond het centrale atrium zijn gegroepeerd en de slanke staalconstructies minimale ruimte inneemt.

_____

Oplevering: 2012 • Opdracht: TU Eindhoven, Dienst huisvesting • Architectuur: Ector Hoogstad Architecten • Bouwfysisch en brandveiligheidsadvies: Nelissen Ingenieursbureau • Constructief advies: ABT • Hoofduitvoering: Hurks Bouw Zuid • Staalconstructies: Hutten Metaal • Foto’s: Ector Hoogstad Architecten

_____