projecten > Rabobank Westland (De Lier)

Drie staalbouwprojecten maken kans op de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2018. Maak hier nader kennis.
Nieuws
Drie projecten in de race voor Nationale Duurzaamheidsprijs
Drie projecten zijn genomineerd voor de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2018, de prijs voor het staalbouwproject dat uitblinkt in duurzaamheid.
DGBC lanceert Deltaplan Duurzame Renovatie
In 2040 is bestaand vastgoed in Nederland CO2-neutraal en daarmee ‘Paris Proof’. Dat is de hoofdambitie van het Deltaplan Duurzame Renovatie van DGBC.
Circulair inkopen 2.0
Zo’n 50 publieke en private organisaties en bedrijven hebben samen met de Rijksoverheid de Green Deal Circulaire Inkopen 2.0 gesloten.
AH-directeur Anneke de Vries wint Green Leader Awa
Anneke de Vries, sinds 2011 directeur bij Albert Heijn, is nu ook Green Leader. Twee dagen geleden tijdens vastgoedbeurs PROVADA ontving zij de Green Leader Award 2018 uit handen van juryvoorzitter Peter Göbel.
Megabatterij voor Johan Cruijff ArenA
Nederland wacht een wereldprimeur. Over enkele maanden beschikt de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam over ’s werelds grootste energieopslagsysteem in
Kies uw Green Leader 2018
Tot 15 maart a.s. kunt u kandidaten voordragen voor de Green Leader Award 2018 van DGBC.

Rabobank Westland (De Lier)

_____

EPC-waarde: 1

Greencalc+: C-label (214 punten)

Energielabel: A+

_____

Het ontwerp van architect Eduard Böhtlingk voor het Rabobankkantoor Westland in De Lier zet een nieuwe norm voor bouwen met zonnewarmte, daglicht en groen. Doelstelling bij het ontwerp van het gebouw was een 30% lagere EPC dan de wettelijke eis. Dat is gelukt, mede dankzij het integrale ontwerpproces.

Het drielaagse gebouw heeft in het midden een overdekt atrium over de volledige gebouwhoogte. De zes meter diepe kantoren langs de gevels hebben over de volle diepte daglicht. Daglicht kan via de buitengevel diep in het kantoor komen door de grote vrije hoogte van de ruimten: 3,30 m.Via het atrium is dat mogelijk, omdat de wanden van de kantoren lichtdoorlatend zijn.

Het zonlicht wordt ‘s zomers met een speciaal ontwikkelde, strekmetalen luifel zó geweerd dat licht wel invalt, maar warmte buiten blijft. De luifel is volledig op de zon ontworpen: de zuidzijde is het grootst (2,5 m), aan de noordoost- en noordwestzijde relatief klein. Hier zijn extra maatregelen getroffen om de vanuit het zuiden invallende zon te weren: de ramen in de noordelijke gevels hebben een grote negge en aan de buitenzijde van de stijlen zijn verticale stroken strekmetaal aangebracht. De luifel loopt binnen de gevel door als verlaagd-plafondstrook, waarin daglicht en kunstlicht worden gecombineerd. Al het glas in de gevels is driedubbel uitgevoerd. De beweegbare horizontale jaloezieën in de gevels zijn per ruit te regelen en ook volledig op te trekken.

Het kantoor kan het gehele jaar lang zijn verwarming en koeling putten uit zonne- en aardwarmte. De WKO met warmtepompsysteem gaat samen met thermische activering van de holle, Slimline-vloeren op de verdiepingen, waarin tevens alle leidingen en kabels zijn weggewerkt. De leidingen voor plafondkoeling zijn in de betonnen onderplaat van de Slimlinevloer ingestort. De leidingen voor vloerverwarming zijn aangebracht in een anhydrietvloer op zwaluwstaartplaten. De keuze voor deze bovenvloer is gemaakt vanwege de vloerverwarming en vanwege de geluidwerende werking van de extra massa. Hiermee is de bovenafwerking niet demontabel. De leidingen in de vloer zijn echter bereikbaar via luiken en vloerputten. De hoofdleidingen lopen in de gangzone langs het atrium, hier is de vloer wél toegerust met veel grote luiken.

In de kantoren zijn op elk stramien aansluitpunten voor data en elektra gemaakt langs zowel de buiten- als de atriumgevel. Zonnecellen en de naastgelegen windmolen leveren de benodigde groene stroom. De grote hoeveelheid daglicht via de glazen gevels en het deels beglaasde atriumdak zorgt bovendien voor een aanzienlijk lager elektriciteitsverbruik.

_____

jaar oplevering: 2009 • omvang: 4.700 m2 • opdracht: Rabobank • ontwikkeling en uitvoering: Van Mierlo bouwmaatschappij • architectuur: Architectenbureau Böhtlingk • bouwfysica: Techniplan adviseurs, DGMR en Goudstikker •  installaties: Van Dorp Installaties • constructief advies: Goudstikker De Vries • staalbouw: Dijkstaal • foto's: Sicco van Grieken

_____

Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Colofon      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2018      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey