projecten > Westraven (Utrecht)

Tijdelijke Rechtbank Amsterdam wint Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2018
Nieuws
Tijdelijke Rechtbank Amsterdam wint
De Tijdelijke Rechtbank Amsterdam is bekroond met de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2018.
Bepalingsmethode Milieuprestatie gebouwen in herziening
Om inzet van circulaire materialen te stimuleren, wordt de bepalingsmethode momenteel aangepast.
Milieuwinst HIsarna boven verwachting
Langdurig testen wijst uit: HIsarna geeft onverwacht grote milieubesparingen.
Kies uw Green Leader 2018
Tot 15 maart a.s. kunt u kandidaten voordragen voor de Green Leader Award 2018 van DGBC.

kantoor Rijkswaterstaat – Westraven (Utrecht)

____

EPC nieuwbouwdeel: 0,771, bestaande (hoog)bouw: 0,995, gemiddeld: 0,883

Greencalc: 189.

____

Het Westravencomplex voor Rijkswaterstaat bestaat uit een gerenoveerde hoogbouw tussen twee lage, nieuwe gebouwvleugels. In het gebouw worden diverse klimaatzones ingericht, afhankelijk van het gebruik.

Al in een vroeg stadium werd besloten om het complex integraal te ontwerpen. Die integrale aanpak maakte het mogelijk om de installaties geheel af te stemmen op het bouwkundige en constructieve concept. Met deze synergie zijn vele voordelen behaald. Zo is het Westravencomplex naar verwachting zeer energiezuinig. Door de inpassing van thermisch actieve vloeren is het vloerenpakket superdun geworden. Constructieve elementen, zoals de ranke stalen kolommen, zijn benut om leidingen voor bijvoorbeeld het luchtkussendak of de verwarmingsconvectoren in te verbergen.

De nieuwbouwkantoren worden geklimatiseerd door betonkernactivering met naregeling via de ventilatielucht. De nieuwbouw is met de gerenoveerde hoogbouw verbonden via een entreestraat met luchtkussendak, een koel binnenklimaat (enige verwarming) en een windluwe binnentuin. De hoogbouw wordt geklimatiseerd via een klimaatplafond en convectoren langs de gevel. De serres fungeren als klimaatbuffers en de kunstverlichting past zich automatisch aan aan de kleur en intensiteit van het daglicht.

Een belangrijk uitgangspunt voor de hoogbouw was het oplossen van het ‘sick building syndrome’ waar het gebouw mee te kampen had. Om een hoog gebouw heeft de wind vrij spel. De ramen op de bovenste verdiepingen kunnen vanwege de hoge winddruk slechts zelden open. Een doek uit met teflon versterkt glasvezel werkt op de zonnige zijden van het gebouw als een buffer en tempert de winddruk. Medewerkers kunnen daardoor twee keer zo vaak een raam openzetten als bij een traditionele gevel. Het doek is ook een uitstekende zonwering, terwijl je er toch gewoon doorheen kunt kijken en genieten van het prima uitzicht. Voor de noordgevel is gekozen voor een tweedehuidfaçade van glas.

____

oplevering: 2007 • omvang: 27.000 m2 (bestaand) en 23.000 m2 (nieuw) • opdracht: Rijksgebouwendienst • architectuur: Cepezed • bouwfysica: DGMR • constructief advies: ABT • uitvoering: Bouwcombinatie Westraven (Ballast Nedam en BAM) • staalbouw: Staalbouw Nagelhout Bakhuizen • foto boven: Joop van Houdt/RWS, foto onder: Jannes Linders

____

Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Colofon      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2018      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey