projecten > SoZaWe (Groningen)

Drie staalbouwprojecten maken kans op de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2018. Maak hier nader kennis.
Nieuws
Drie projecten in de race voor Nationale Duurzaamheidsprijs
Drie projecten zijn genomineerd voor de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2018, de prijs voor het staalbouwproject dat uitblinkt in duurzaamheid.
DGBC lanceert Deltaplan Duurzame Renovatie
In 2040 is bestaand vastgoed in Nederland CO2-neutraal en daarmee ‘Paris Proof’. Dat is de hoofdambitie van het Deltaplan Duurzame Renovatie van DGBC.
Circulair inkopen 2.0
Zo’n 50 publieke en private organisaties en bedrijven hebben samen met de Rijksoverheid de Green Deal Circulaire Inkopen 2.0 gesloten.
AH-directeur Anneke de Vries wint Green Leader Awa
Anneke de Vries, sinds 2011 directeur bij Albert Heijn, is nu ook Green Leader. Twee dagen geleden tijdens vastgoedbeurs PROVADA ontving zij de Green Leader Award 2018 uit handen van juryvoorzitter Peter Göbel.
Megabatterij voor Johan Cruijff ArenA
Nederland wacht een wereldprimeur. Over enkele maanden beschikt de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam over ’s werelds grootste energieopslagsysteem in
Kies uw Green Leader 2018
Tot 15 maart a.s. kunt u kandidaten voordragen voor de Green Leader Award 2018 van DGBC.

kantoorgebouw SoZaWe (Groningen)

_____

EPC 0,48

_____

Het nieuwe kantoor van Sociale Zaken en Werk aan het Harm Buiterplein in Groningen, vlakbij station Europapark, is een transparant gebouw, dat moet bijdragen aan het laagdrempelige karakter van de gemeentelijke instelling.

Het gebouw telt twee centrale atria. Een ervan is toegankelijk voor het publiek en bedoeld voor het ontmoeten van de cliënten. Dit atrium ligt logischerwijs bij de publieksentree aan het marktplein. Het andere, kleinere atrium aan de westzijde van het gebouw fungeert als ontmoetings- en vergaderruimte voor de medewerkers. De moderne kantoorconcepten zijn uitgerold in de layout van de werkvertrekken.

Duurzaamheid is vanaf het begin onderdeel geweest van het integraal ontwerp.

Het gebouw bezit een goed geïsoleerde schil met drievoudig glas. Speciale lamellen reflecteren de warmte van de zon naar buiten, maar geven het licht door naar binnen. Doordat er veel daglicht via de ramen en de atria naar binnen stroomt, hoeven er minder lampen te branden. Bovendien gaan deze vanzelf minder branden als er genoeg licht is. De verlichting gaat automatisch uit als iemand als laatste de ruimte verlaat.

Het gebouw voorziet voor een goed deel in de eigen energiebehoefte via zonnepanelen op de glazen daken. Via een WKO-installatie wordt de warmte in de zomer opgeslagen en in de winter gebruikt voor verwarming van de kantoorruimten. Het gebouw is all-electric, een gasaansluiting ontbreekt. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van energiebesparende ventilatie.

Het gebouw is ‘groen’ door een vegetatiedak en een binnentuin. Veel groen in het gebouw ervaren gebruikers als positief en zorgt voor een natuurlijk binnenklimaat en een goede luchtbevochtiging.

De opdracht voor de bouw alsmede het onderhoud voor een periode van 20 jaar werd gegund aan BAM Utiliteitsbouw regio Noord, op basis van Engineering, Build and Maintain (EBM). Het belang van de opdrachtnemer verschuift hierbij van de korte naar de lange termijn. De bouwer denkt volop mee om nu zo te bouwen, dat dit in de toekomst tot zo laag mogelijke onderhouds- en beheerkosten leidt.

_____

oplevering: 2013 • omvang: 17.000 m2 • opdracht: Gemeente Groningen • architectuur: Meyer en Van Schooten Architecten (MVSA) • bouwfysica: DGMR • constructief advies: Ingenieursbureau Wassenaar • hoofduitvoering: BAM Utiliteitsbouw regio Noord • foto's: MVSA

_____

Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Colofon      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2018      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey