nieuwsbrief > augustus 2017 (1) > augustus 2017 (2)

Tijdelijke Rechtbank Amsterdam wint Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2018
Nieuws
Zonne-energie verovert Nederland
In ons land is zonne-energie bezig met een stevige opmars. In het eerste halfjaar 2018 zijn 2,3 miljoen nieuwe zonnepanelen geplaatst, een record.
Nieuwe BENG-eisen bekend
Afgelopen dinsdag zijn de nieuwe BENG-eisen bekend gemaakt. De eisen zijn van kracht per 1 januari 2020 voor alle nieuwbouwprojecten.
Productie transformatiewoningen blijft op peil
Het herbestemmen van bestaande panden heeft in 2016 en 2017 jaarlijks 7.500 woningen opgeleverd. Het aantal komt overeen met dat van 2015 en 2013.
Klimaatakkoord-besprekingen in volgende ronde
De onderhandelingen voor het Klimaatakkoord zijn een nieuwe, tweede fase ingegaan. Deze fase dient uit te monden in een concept-Klimaatakkoord.
Benelux Trofee voor Thermisch Verzinken 2019
De inschrijving voor de Benelux Trofee voor Thermisch Verzinken 2019 is geopend (tot 21 december a.s.)
Groene waterstoffabriek in de IJmond op komst?
Havenbedrijf Amsterdam, Tata Steel en Nouryon gaan werken aan waterstoffabriek voor schonere staalproductie.

Dutch Windwheel in aantocht

De lichten staan op groen voor ontwerp en bouw van de Dutch Windwheel in Rotterdam. Dit spectaculaire gebouw van zo’n 80.000 m2 gaat wind- en zonne-energie opwekken, plaats bieden aan woningen, hotel en diverse publieke voorzieningen én de nieuwe toeristische attractie worden van de havenstad.

Gemeente Rotterdam, Provincie Zuid-Holland en het Rijk hebben besloten de kosten van een haalbaarheidsonderzoek voor hun rekening te nemen. Daartoe hebben minister Kamp van Economische Zaken, gedeputeerde Bom-Lemstra en wethouder Struijvenberg onlangs een Green Deal gesloten.

Elke participant brengt 50.000 Euro in. Overige financiën komen van Chinese en Russische investeerders. De komende zes tot acht maanden mogen de initiatiefnemers van het project – architectenbureau Doepel Strijkers, Meysters en BLOC – de businesscase voor het project verder uitwerken en de precieze locatie in Rotterdam bepalen. Ook de eigendomsconstructie is nog onderwerp van onderzoek.

De Dutch Windwheel bevindt zich nog in de schetsontwerpfase. Bedacht is een enorme stalen ring, oplopend tot een hoogte van 160 m boven het maaiveld. In de ring draaien 36 cabines omhoog naar de skylobby en het panoramarestaurant bovenin. Daaronder zijn een hotel van 5.700 m2 met 160 kamers en een woonprogramma van 14.100 m2 met 72 appartementen gesitueerd. De verdere commerciële en culturele functies en kantoorruimten – in totaal zo’n 30.000 m2 – zijn onderin de ring voorzien.

Sinds de publieke introductie van het plan, begin 2015, heeft het schetsontwerp forse wijzigingen ondergaan. De aanvankelijke hoogte van 174 m is teruggebracht naar 160, het aantal ringen van 2 naar 1. Het gat in de ring is verkleind en ligt nu hoger boven de grond. De aanpassingen dienen de constructieve opzet te vereenvoudigen en te besparen op constructiemateriaal. Bovendien zou een tweede, buitenste ring veel turbulentie veroorzaken. Het gat in de ring gaat een rol spelen in de energie-opwekking en in de natuurlijke ventilatie van het gebouw.

Op advies van ARUP is afgestapt van het idee om de energie te winnen via een EWICON-techniek (Electrostatische Windenergie Convertor). Bij deze techniek worden binnen de stalen ring waterdruppeltjes geladen en vervolgens door de wind weggeblazen. De beweging van de druppeltjes genereert dan energie. ‘We dagen onze partners nu uit om met innovatieve ideeën voor energieopwekking in het windgat te komen’, stelt ontwerper Duzan Doepel van DoepelStrijkers Architecten.

Het Windwheel krijgt ook een klimaatgevel die voor de helft is toegerust met zonnepanelen. Een brede spouw werkt mee aan de klimatisering van het gebouw en biedt ruimte voor binnentuintjes en loggia’s bij de woningen.

Het gebouwontwerp wordt afgepast op hergebruik. Het is de bedoeling het gebouw te bouwen met herbruikbare materialen of – liever nog – al eerder gebruikte materialen, bij voorkeur afkomstig uit de eigen Rotterdamse regio. Eenmaal in gebruik dient het gebouw op elk gewenst moment eenvoudig zijn aan te passen aan ander gebruik of een extra functie.

Naar de verdienmodellen bij de Dutch Windwheel wordt momenteel studie gedaan door een consortium van ARUP, BAM, Deltares, Dura Vermeer, Eneco, Huawei, Siemens, Spie, Mammoet, TNO, ECN, Evides en de Windwheel Corporation. Ze participeren in de Stichting Innovatieprogramma Dutch Windwheel. Deze stichting wil de producten die deel uitmaken van het Windwheel gaan aanbieden als diensten, geheel volgens het circulaire gedachtengoed. Uitgangspunten zijn dat de producten duurzaam en herbruikbaar zijn en dat de producent eigenaar blijft van het product.

Meest aannemelijke locatie voor het gebouw lijkt het voormalige Rotterdamse havengebied Merwe-Vierhavens. Streven is om de Dutch Windwheel per 2025 in bedrijf te hebben.

Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Colofon      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2018      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey