licht bouwen > PCM-projecten

Alles over de avondsessie bij ArcelorMittal op 24 april a.s. in de maarteditie van de nieuwsbrief Duurzaamheid + Staal.
Nieuws
Tijdelijke en 'groene' stalen woning
In Rotterdam start 5 mei a.s. de bouw van een opmerkelijke vrijstaande woning: tijdelijk, 'groen' en met een staalconstructie.
BREEAM-NL Excellent kantoor verrijkt C2C-businesspark
Voetbalorganisatie FIFPro heeft een nieuw kantoor in gebruik genomen op Park 20|20 in Hoofddorp.
Avondsessie bij ArcelorMittal
24 April a.s. houdt staalhandelsbedrijf ArcelorMittal in Born 'open huis' voor genodigden. Een Avondsessie in het teken van staal en duurzaamheid.
Monumentaal loods getransformeerd voor cultuur en media
De historische hoofdloods van het loodsencomplex De Smederij uit 1909 wordt omgevormd tot verzamelgebouw voor cultuurinstellingen en mediabedrijven.
Staalindustrie onderwerp van klimaatdiscussie
Op Twitter woedt een ferme discussie tussen voor- en tegenstanders over scherpere klimaatregelen voor de Europese staalindustrie.
Lely Campus tweemaal Outstanding
Zowel de hal als het kantoorgebouw van Lely Industry in Maassluis hebben het BREEAM-oplevercertificaat Outstanding ontvangen.
Nationale Duurzaamheidsprijs Staal
Wie deelneemt aan de Nationale Staalprijs kán, dit jaar voor het eerst, een Nationale Duurzaamheidsprijs Staal in de wacht slepen.
Presentaties seminar Duurzaam bouwen met staal on-line
Alle presentaties van het Bouwen met Staal-seminar op 16 januari zijn nu gratis als PDF te downloaden.
Energiezuinige transformatie
De voormalige BACO-fabriek in Roermond gaat sinds kort door het (tweede) leven als kantoorgebouw van Wonen Limburg.
Inschrijving Gulden Feniks 2013 geopend
Tot 31 januari a.s. kunnen renovatie- en transformatieprojecten in ons land meedingen naar een Gulden Feniks 2014.

PCM-projecten

Bedrijfsgebouw Wilo Nederland, Westzaan (Benthem Crouwel Architecten)

Dit energiezuinige gebouw is geïnspireerd op de core-business van Wilo Nederland: het fabriceren van waterpompen. Benthem Crouwel Architecten gaf het tweelaagse gebouw van 1.330 m2 bvo een opzienbarende buisvorm die vanaf de kleine, smal toelopende zichtlocatie aan het water tot zo’n 20 m uitkraagt. De uitkraging wordt gedragen door twee volledig zichtbare vakwerken, opgebouwd uit HEA- en HEB-profielen. Het zwaarste profiel is een HEB 550, in de onderzijde van het overstek.Om de profielen in het overstek zo licht mogelijk te houden, is gekozen voor een licht dak van E=MC2 geprofileerde stalen dakprofielen van SAB. De cannellures zijn gevuld met een mengsel van Micronal-paraffinekorrels in een betonmatrix. In de mix zijn tevens de leidingen voor lage-temperatuurverwarming en -koeling opgenomen. Boven de betonmix in de cannallures is ingeseald isolatiemateriaal aangebracht.

Het PCM in het stalen dak dient vooral te voorkomen dat de binnenruimten te snel opwarmen of oververhit raken. Het PCM werkt niet alleen ‘passief’, om temperatuurschommelingen op te vangen. Het is ook te activeren via de koppeling met het warmte- en koudeopslagsysteem.

Het PCM is slechts 4% van de massa van de dakconstructie. Met deze 4% is de thermische massa verdubbeld. Het beton werkt als omhulsel van de PCM.
Dankzij PCM is het licht-gewicht Wilo-gebouw op een economische manier thermisch zwaar geworden.

_____

locatie: Rak, Industrieterrein Hoogtij, Westzaan • opdracht: Wilo Nederland • architectuur: Benthem Crouwel Architecten • constructief advies: Pieters Bouwtechniek Delft • bouwfysisch advies: Deerns Raadgevende Ingenieurs • hoofduitvoering De Geus Bouw • staalconstructie: Oostingh Staalbouw • dak- en gevelsystemen: SAB-Profiel • PCM: BASF • Foto’s: Benthem Crouwel Architecten.

_____

Drijvend Paviljoen, Rotterdam (Public Domain Architecten en Deltasync)

De gemeente Rotterdam heeft toekomstplannen voor duurzame drijvende wijken in het Stadshavengebied. De mogelijkheden van deze innovatie worden gedemonstreerd in en mét het drijvend paviljoen in de Rijnhaven. Het paviljoen vormt het onderkomen van een info- en expo-centrum, waarin het wonen op het water centraal staat. Het complex bestaat uit drie geschakelde halve bollen, elk 12 m hoog en respectievelijk 18,5, 20 en 24 m in doorsnede. Het drietal heeft een gezamenlijk vloeroppervlakte van 46 x 24 m.

De drie koepels delen één drijflichaam, het tweede drijflichaam fungeert als ontmoetingsplein. De drijflichamen zijn opgebouwd uit vijf lagen geëxpandeerd polystyreen (EPS) van 20 tot 75 cm dik. In de dikste laag ligt een grid van betonnen balken met daarop een betonnen vloer en rondom betonnen platen, die als harde schil het eiland beschermen tegen de invloed van bijvoorbeeld golfslag.

Het drijflichaam kan toe met een beperkte dikte van 2,25 m, dankzij de licht-gewicht opbouw van de koepels: staalconstructies, bedekt met ETFE-folie. Het ETFE-folie is een zeer transparante kunststof van Vector Foiltec dat ongeveer 100 keer lichter is dan glas.

Het paviljoen voorziet in hoge mate in de eigen energiebehoefte. Door een indeling in verschillende ‘klimaatzones’ wordt de energie daar gebruikt waar het op dat moment nodig is. De energie voor verwarming en koeling komt van zonnecollectoren en het oppervlaktewater.

In het auditorium – de kleinste koepel – zijn PCM’s toegepast vanwege de snel wisselende warmtebelasting door de wisselende bezettingen. De PCM’s dienen de temperatuurfluctuaties in de ruimte op te vangen.
Bij vraag naar koeling overdag wordt gekoeld door recirculatie van lucht langs het PCM en via indirecte adiabatische koeling in combinatie met sorptie en zonnecollectoren. In de avonduren zorgt een luchtbehandelingskast ervoor dat het pcm weer wordt ‘geladen’.

_____

locatie: Rijnhaven (naast RDM-campus Heyplaat), Rotterdam • opdracht: Gemeente Rotterdam (Rotterdam Climate Initiative) • ontwerp: Public Domain Architecten en Deltasync • bouwfysica: DWA • installatietechniek: Unica  • uitvoering: Dura Vermeer Bouw Rotterdam • PCM: Autarkis

_____

Boerhaavelaan 40      2713 HX  Zoetermeer      Tel: +31(0) 79 353 1277      Fax: +31(0) 79 353 1273      Colofon      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2014      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey.com