Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

CO2-transport en -opslag in uitvoering
De aanleg van 's lands eerste grootschalige systeem voor transport- en opslag van CO2, Porthos, is van start gegaan.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.
Daling CO2-emissies zet door, maar minder sterk
Ook het afgelopen jaar is de uitstoot van broeikasgassen in Nederland, waaronder kooldioxide, wederom afgenomen. De daling is echter minder groot dan vorig jaar, melden het CBS en het RIVM.
Steun voor verduurzamen maatschappelijk vastgoed
Aankomende maandag 3 juni luidt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de derde ronde in van de subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA).
Veiligheid voorop bij energietransitie
Bij de overstap op duurzame energie behoort veiligheid meer prominent te zijn, laat het Staatstoezicht op de Mijnen weten in haar jaarverslag 2023.
Groen licht voor Groeien met Groen Staal
Het nationaal programma Groeien met Groen Staal heeft de officiƫle goedkeuring van RVO in de wacht gesleept.

bedrijfsgebouw Sterk Bedrijf (Gorredijk)

_____

EPC-waarden: kantoor/magazijn: 0,79, winkel 0,75, gemiddeld: 0,77.

_____

Sterk Bedrijf in Gorredijk is een multifunctioneel bedrijvencomplex op de grens van een bedrijventerrein en een ecologische zone. Het complex doet zowel recht aan de functie van het gebouw als aan de omgeving.

De energiebesparingsambitie was van meet af aan sterk. Door in een vroeg stadium energiebesparing op te nemen als een prioriteit is het mogelijk geweest om vorm, techniek en gebruik naadloos op elkaar aan te laten sluiten en een significante energiebesparing tot stand te brengen. Zo slaat een warmte-koudeopslagsysteem in de zomer warm water diep in de grond op en warmt het gebouw in de winter met behulp van een warmtepomp op. Andersom slaat dit systeem in de winter koude op, om in de zomer het gebouw mee af te koelen.

De verschillende ruimten in het complex kunnen onafhankelijk van elkaar worden verwarmd. Zo zijn magazijn, winkelruimte en kantoor op de verschillende gewenste temperaturen te brengen en houden. Over een totaal oppervlakte van 6.300 m2 is de energiebesparing dan ook fors.

Het complex is voorbereid op een lange economische levensduur dankzij een ranke en ruimtelijke stalen draagconstructie met inpandig verplaatsbare scheidingswanden. Hierdoor is het gebouw in de loop der tijd gemakkelijk geschikt te maken voor verschilllende doeleinden.

Rondom het staalskelet loopt een dubbele huid van glas met aan de buitenzijde stroken van weervast staal (CorTen) die de verschillende complexdelen visueel verbinden. De openingen in de gevels bieden duidelijk uitzicht op het omringende rietlandschap, maar beperken de inkijk op de activiteiten in het interieur. Bovendien voorkomen de weervaststalen 'lamellen' een te directe licht- en warmteinval waardoor ze bijdragen aan een gunstige klimaathuishouding. De daglichttoetreding (tot elke ruimte) komt tevens voor rekening van de grote daklichten.

_____

jaar oplevering: 2008  • omvang: 6.300 m2 • opdracht: Steven Sterk Holding • architectuur: Architectuurbureau Sluijmer & Van Leeuwen • bouwfysica: Jinstal Leeuwarden • constructief advies: Lucassen Bouwconstructies • hoofduitvoering: Aannemingscombinatie Stokkers - Cevat • staalbouw: Constructiebedrijf Van den Berg

_____