projecten > Sterk Bedrijf (Gorredijk)

Tijdelijke Rechtbank Amsterdam wint Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2018
Nieuws
The Green House genomineerd voor Nederlandse Bouwprijs 2019
Het circulaire horecapaviljoen The Green House in Utrecht maakt kans op een Nederlandse Bouwprijs 2019 in de categorie 'Gebouwen'.
Circulair bouwen met staal
Donderdag 7 februari, op de Bouwbeurs, organiseert Bouwen met Staal voor ontwerpers en staalbouwers de innovatiesessie Circulair bouwen met staal.
Zonnestroom in opmars
De productie van zonnestroom in ons land is vorig jaar met meer dan 50 procent is gegroeid, zo blijkt uit jaarcijfers van energieopwek.nl
Subsidieregeling energieinnovatie afgepast op Klimaatakkoord
Te subsidiëren projecten moeten vooral gaan bijdragen aan reductie van CO2-uitstoot.

bedrijfsgebouw Sterk Bedrijf (Gorredijk)

_____

EPC-waarden: kantoor/magazijn: 0,79, winkel 0,75, gemiddeld: 0,77.

_____

Sterk Bedrijf in Gorredijk is een multifunctioneel bedrijvencomplex op de grens van een bedrijventerrein en een ecologische zone. Het complex doet zowel recht aan de functie van het gebouw als aan de omgeving.

De energiebesparingsambitie was van meet af aan sterk. Door in een vroeg stadium energiebesparing op te nemen als een prioriteit is het mogelijk geweest om vorm, techniek en gebruik naadloos op elkaar aan te laten sluiten en een significante energiebesparing tot stand te brengen. Zo slaat een warmte-koudeopslagsysteem in de zomer warm water diep in de grond op en warmt het gebouw in de winter met behulp van een warmtepomp op. Andersom slaat dit systeem in de winter koude op, om in de zomer het gebouw mee af te koelen.

De verschillende ruimten in het complex kunnen onafhankelijk van elkaar worden verwarmd. Zo zijn magazijn, winkelruimte en kantoor op de verschillende gewenste temperaturen te brengen en houden. Over een totaal oppervlakte van 6.300 m2 is de energiebesparing dan ook fors.

Het complex is voorbereid op een lange economische levensduur dankzij een ranke en ruimtelijke stalen draagconstructie met inpandig verplaatsbare scheidingswanden. Hierdoor is het gebouw in de loop der tijd gemakkelijk geschikt te maken voor verschilllende doeleinden.

Rondom het staalskelet loopt een dubbele huid van glas met aan de buitenzijde stroken van weervast staal (CorTen) die de verschillende complexdelen visueel verbinden. De openingen in de gevels bieden duidelijk uitzicht op het omringende rietlandschap, maar beperken de inkijk op de activiteiten in het interieur. Bovendien voorkomen de weervaststalen 'lamellen' een te directe licht- en warmteinval waardoor ze bijdragen aan een gunstige klimaathuishouding. De daglichttoetreding (tot elke ruimte) komt tevens voor rekening van de grote daklichten.

_____

jaar oplevering: 2008  • omvang: 6.300 m2 • opdracht: Steven Sterk Holding • architectuur: Architectuurbureau Sluijmer & Van Leeuwen • bouwfysica: Jinstal Leeuwarden • constructief advies: Lucassen Bouwconstructies • hoofduitvoering: Aannemingscombinatie Stokkers - Cevat • staalbouw: Constructiebedrijf Van den Berg

_____

Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Colofon      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2019      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey