Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

CO2-transport en -opslag in uitvoering
De aanleg van 's lands eerste grootschalige systeem voor transport- en opslag van CO2, Porthos, is van start gegaan.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.
Daling CO2-emissies zet door, maar minder sterk
Ook het afgelopen jaar is de uitstoot van broeikasgassen in Nederland, waaronder kooldioxide, wederom afgenomen. De daling is echter minder groot dan vorig jaar, melden het CBS en het RIVM.
Steun voor verduurzamen maatschappelijk vastgoed
Aankomende maandag 3 juni luidt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de derde ronde in van de subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA).
Veiligheid voorop bij energietransitie
Bij de overstap op duurzame energie behoort veiligheid meer prominent te zijn, laat het Staatstoezicht op de Mijnen weten in haar jaarverslag 2023.
Groen licht voor Groeien met Groen Staal
Het nationaal programma Groeien met Groen Staal heeft de officiële goedkeuring van RVO in de wacht gesleept.

woongebouw Cité en Hogeschool InHolland (Rotterdam)

_____

Op de Kop van Zuid is met het Cité woonwerkcomplex en schoolgebouw InHolland een innovatief project gerealiseerd waarbij onder andere als één van de eerste ter wereld restwarmte, warmtepompen en lokale energieopslag aan elkaar gekoppeld zijn.

In eerste instantie zouden conventionele koelingmachines zorgen voor de koeling van het Citécomplex. Duurzame ambities leidden echter tot een verkenning van alternatieven. Een alternatief werd gevonden in verwarming en koeling van het gebouw door de benutting van restwarmte, warmtepompen en warmte- en koudeopslag aan elkaar te koppelen, aangesloten op het stadsverwarmingsnet.

Bijzonder is de samenwerking hierin met Hogeschool InHolland. Onder het Citécomplex is namelijk geen ruimte voor de warmte- en koudeopslag. Deze is nu ondergebracht onder het InHolland gebouw direct ernaast. In tegenstelling tot het InHollandgebouw is in het Citécomplex gebruik gemaakt van betonkernactivering in zowel de woon- en werkruimtes. Deze wordt als het ware 's nachts 'geladen' met koude en warmte uit het energiesysteem om overdag het gebouw mee te verwarmen en te koelen. Hierdoor kan het InHolland gebouw de capaciteit van het energiesysteem overdag gebruiken om het gebouw te verwarmen of te koelen. Het koel- en verwarmingssysteem zorgen voor een besparing van 225.000 kg CO2 ten opzichte van conventionele systemen.

Stadswonen heeft met het Citécomplex slim gebruik gemaakt van de toch al benodigde glasvezelkabel. Deze aansluiting is gebruikt voor aanwezigheidsdetectie waarop de ventilatie en verwarming danwel koeling zijn aan te passen. Gedetailleerde bemetering biedt bewoners daarnaast ook concreet inzicht in het individuele energieverbruik.

Door innovatieve samenwerking, nieuwe toepassingen van techniek, oog voor de gebruiker en financiële ondersteuning van de Provincie Zuid-Holland en Unieke Kansen Regeling van SenterNovem is hier een inspirerend project gerealiseerd.

_____

oplevering: 2002 (InHolland) 2010 (InHolland, uitbreiding) • opdracht: Woningcorporatie Stadswonen (Cité) en Hogeschool InHolland • architectuur: Tangram Architekten (Cité) en Designed by Erick van Egeraat (InHolland) • bouwfysica: DWA Installatie- en energieadvies • constructief advies (InHolland): ABT • hoofduitvoering (InHolland): Visser & Smit Bouw • staalbouw: Staalbouw Nauta • foto boven: Gemeente Rotterdam, foto onder (interieur InHolland): Topaas.

_____