Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Aanbesteed op meerwaarde
Voor hoogwaardige nieuwe scholen tegen aanvaardbare kosten, sluit de gemeente Amsterdam donderdag 25 mei a.s. raamovereenkomsten met drie consortia.
Run op subsidieregeling emissieloos bouwmaterieel
Aanvragen voor SSEB-subsidie overschrijden (nu al) het beschikbare budget.
Mega-opslag voor duurzame elektriciteit in Delfzijl
In het Groningse Delfzijl komt de grootste opslagfaciliteit voor duurzame elektriciteit in Europa. De ‘mega-batterij’ kan straks ruim 1 GigaWattuur stroom bewaren.
Klaar voor gebruik: NTA hergebruik constructiestaal
Dinsdag 6 juni a.s. wordt in Leiden de NTA 8713 Hergebruik van constructiestaal gelanceerd.
Samen voor duurzame industrie
Nederland en Frankrijk hebben een overeenkomst gesloten tot nauwere samenwerking bij het verduurzamen van de industrie in beide landen.
Steeds meer stroom uit hernieuwbare bronnen
De winning van elektriciteit uit zonnepanelen, windmolens en andere hernieuwbare bronnen is in 2022 met 20% gestegen.
Steun voor verduurzaming industrie
De rijksoverheid stelt het bedrijfsleven 270 miljoen beschikbaar voor CO2-reductie.
Gulden Feniks 2023 open voor inschrijving
Nationaal Renovatie Platform opent inschrijving voor Gulden Feniks 2023.

Tool milieubelasting buiskolom BmS (1.0)

Deze tool bepaalt u de carbon footprint en de schaduwkosten van een stalen buiskolom, als onderdeel van de (hoofd)draagconstructie of gevelconstructie van een hal.

Hiertoe vult u in: de lengte van de kolom (keuze uit lengten van 2,5 tot 5 m), de staalsoort (S235, S275, S355 óf S460) en de belasting (tussen 50 en 2.000 kN). De verkozen kolomlengte wordt door de tool tevens als kniklengte gezien. Daarnaast wordt ervan uitgegaan dat de kolom aan de boven- en onderzijde scharnierend is verbonden en de halconstructie is geschoord. In geval van een middenkolom wordt de belasting geacht centrisch te werken.

U kunt kiezen uit twee typen buizen: rond (gelast) en rond (naadloos). Een naadloze buis bezit een gunstiger knikkromme dan een gelaste uitvoering. Hierdoor kan een naadloze buis in vergelijking met een gelaste buis een materiaalbesparing opleveren van zo’n 20%, bij gelijke lengte, staalsoort en belasting. Door de materiaalbesparing (en daarmee het geringere gewicht van de kolom) vallen ook de CO2-uitstoot en de schaduwkosten lager uit.

Ook kunt u de berekening laten uitvoeren op de ‘slankste’ of juist de ‘lichtste’ buis. De lichtste variant resulteert in een materiaalbesparing van circa 10%, wederom bij gelijke waarden voor de andere parameters. De lichtste buizen zijn buizen van 177,8x5 tot 193,7x6,3 mm dxt. De slankste buizen behoren tot de serie 139,7x5 tot 168,3x8 mm dxt. Rechthoekige en vierkante buizen worden in een komende versie van de tool opgenomen.

Uiteraard kunt u de tool eenzelfde berekening laten maken voor steeds een andere staalsoort. Hierdoor krijgt u een beeld van de verschillen in milieuprestaties tussen de verschillende staalsoorten.

Het rekenresultaat bestaat uit een opgaaf van het eigen gewicht van de verkozen buiskolom in kg per m1, de carbon footprint in kg CO2 en de schaduwkosten in Euro's.