Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Aanbesteed op meerwaarde
Voor hoogwaardige nieuwe scholen tegen aanvaardbare kosten, sluit de gemeente Amsterdam donderdag 25 mei a.s. raamovereenkomsten met drie consortia.
Run op subsidieregeling emissieloos bouwmaterieel
Aanvragen voor SSEB-subsidie overschrijden (nu al) het beschikbare budget.
Mega-opslag voor duurzame elektriciteit in Delfzijl
In het Groningse Delfzijl komt de grootste opslagfaciliteit voor duurzame elektriciteit in Europa. De ‘mega-batterij’ kan straks ruim 1 GigaWattuur stroom bewaren.
Klaar voor gebruik: NTA hergebruik constructiestaal
Dinsdag 6 juni a.s. wordt in Leiden de NTA 8713 Hergebruik van constructiestaal gelanceerd.
Samen voor duurzame industrie
Nederland en Frankrijk hebben een overeenkomst gesloten tot nauwere samenwerking bij het verduurzamen van de industrie in beide landen.
Steeds meer stroom uit hernieuwbare bronnen
De winning van elektriciteit uit zonnepanelen, windmolens en andere hernieuwbare bronnen is in 2022 met 20% gestegen.
Steun voor verduurzaming industrie
De rijksoverheid stelt het bedrijfsleven 270 miljoen beschikbaar voor CO2-reductie.
Gulden Feniks 2023 open voor inschrijving
Nationaal Renovatie Platform opent inschrijving voor Gulden Feniks 2023.

ontwerpprincipes

Revalidatiekliniek Groot Klimmendaal (Koen van Velsen architect).

Volgens het principe van Trias Energetica leidt de weg tot energiezuinige gebouwen via drie stappen: beperking van de energievraag, zo veel mogelijk gebruik maken van duurzame energie en indien nodig, fossiele brandstoffen zo efficiënt en schoon mogelijk inzetten. Maar hoe doe je dat in de praktijk? En wat zijn de punten waarop je het hoogst ‘kunt scoren’?

0-energie: ontwerpprincipes

Bij gebouwgebonden energie is het principe van de Trias Energetica leidend. Volgens dit principe moet eerst zoveel mogelijk energie bespaard worden, daarna moet de resterende energie zoveel mogelijk duurzaam worden opgewekt en als het gebouw dan nog energie nodig heeft, dan moet deze zo efficiënt en schoon mogelijk worden gebruikt.

Eisen aan energieverbruik

Een goed maat voor de energieprestatie van een gebouw is de EPC-waarde. Met ingang van 1 januari 2009 zijn de EPC-eisen voor andere functies dan wonen aangescherpt. Zo eist de overheid voor kantoren een EPC die in de nieuwe situatie ruim 50% lager ligt dan in de oude situatie.

De overheid eist voor de functies uit bovenstaande figuur een minimum warmteweerstand van 2,5 m2K/W. Een hogere warmteweerstand waarde leidt tot een lagere EPC, al is het niet mogelijk om algemeen aan te geven hoeveel een hogere warmteweerstand de EPC-waarde verlaagt. Dit moet per project worden beoordeeld. Voor woningen is een indicatie gegeven van de verlaging van de EPC waarde in onderstaande tabel. Te zien is dat verhogen van de isolatie tot tien procent winst kan opleveren, afhankelijk van de vereiste EPC. Daarbij is verbeteren van de warmteweerstand van het dak voor het verkrijgen van een goede, totale EPC effectiever dan verbeteren van de warmteweerstand van de gevel.