Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

CO2-transport en -opslag in uitvoering
De aanleg van 's lands eerste grootschalige systeem voor transport- en opslag van CO2, Porthos, is van start gegaan.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.
Daling CO2-emissies zet door, maar minder sterk
Ook het afgelopen jaar is de uitstoot van broeikasgassen in Nederland, waaronder kooldioxide, wederom afgenomen. De daling is echter minder groot dan vorig jaar, melden het CBS en het RIVM.
Steun voor verduurzamen maatschappelijk vastgoed
Aankomende maandag 3 juni luidt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de derde ronde in van de subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA).
Veiligheid voorop bij energietransitie
Bij de overstap op duurzame energie behoort veiligheid meer prominent te zijn, laat het Staatstoezicht op de Mijnen weten in haar jaarverslag 2023.
Groen licht voor Groeien met Groen Staal
Het nationaal programma Groeien met Groen Staal heeft de officiƫle goedkeuring van RVO in de wacht gesleept.

ontwerpprincipes

Revalidatiekliniek Groot Klimmendaal (Koen van Velsen architect).

Volgens het principe van Trias Energetica leidt de weg tot energiezuinige gebouwen via drie stappen: beperking van de energievraag, zo veel mogelijk gebruik maken van duurzame energie en indien nodig, fossiele brandstoffen zo efficiënt en schoon mogelijk inzetten. Maar hoe doe je dat in de praktijk? En wat zijn de punten waarop je het hoogst ‘kunt scoren’?

0-energie: ontwerpprincipes

Bij gebouwgebonden energie is het principe van de Trias Energetica leidend. Volgens dit principe moet eerst zoveel mogelijk energie bespaard worden, daarna moet de resterende energie zoveel mogelijk duurzaam worden opgewekt en als het gebouw dan nog energie nodig heeft, dan moet deze zo efficiënt en schoon mogelijk worden gebruikt.

Eisen aan energieverbruik

Een goed maat voor de energieprestatie van een gebouw is de EPC-waarde. Met ingang van 1 januari 2009 zijn de EPC-eisen voor andere functies dan wonen aangescherpt. Zo eist de overheid voor kantoren een EPC die in de nieuwe situatie ruim 50% lager ligt dan in de oude situatie.

De overheid eist voor de functies uit bovenstaande figuur een minimum warmteweerstand van 2,5 m2K/W. Een hogere warmteweerstand waarde leidt tot een lagere EPC, al is het niet mogelijk om algemeen aan te geven hoeveel een hogere warmteweerstand de EPC-waarde verlaagt. Dit moet per project worden beoordeeld. Voor woningen is een indicatie gegeven van de verlaging van de EPC waarde in onderstaande tabel. Te zien is dat verhogen van de isolatie tot tien procent winst kan opleveren, afhankelijk van de vereiste EPC. Daarbij is verbeteren van de warmteweerstand van het dak voor het verkrijgen van een goede, totale EPC effectiever dan verbeteren van de warmteweerstand van de gevel.