Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Hergebruiksprijs Staal 2024 voor LAB42
LAB42, het nieuwe onderwijs- en onderzoeksgebouw van de Universiteit van Amsterdam, heeft de Hergebruiksprijs Staal 2024 in de wacht gesleept.
Seminar Duurzaam bouwen met staal
Het jaarlijkse seminar Duurzaam bouwen met staal beleeft aankomende donderdag 7 november haar 2024-editie bij Royal HaskoningDHV in Amersfoort.
Hulp bij hergebruik
Bouwen met Staal introduceert de Handleiding NTA 8713:2023 Hergebruik van constructiestaal.
Cursus met restwaarde
Op 24 september gaat de tweedaagse cursus Hergebruik van constructiestaal van start.
Op weg naar duurzame bruggen en viaducten
Opdrachtgevers-coalitie gaat voor eenduidige duurzaamheidseisen bij aanbesteding en contractvorming
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

Greencalc+

Greencalc+ is ontwikkeld door Stichting Sureac (een samenwerkingsverband van Rijksvastgoedbedrijf, Nuon, NIBE en DGMR). Het is de grondig herziene opvolger van het programma GreenCalc dat in 1997 is geïntroduceerd. Het huidige programma is niet alleen inzetbaar bij kantoorgebouwen, maar ook bij woningen, scholen, gezondheidscentra, winkels en zelfs hele wijken.

Greencalc+ meet de duurzaamheid van het gebouw of de wijk op de drie thema's materiaal-, water- en energiegebruik. De resultaten worden gevangen om één getal, de 'milieu-index'. De Milieu-Index Gebouw (MIG) staat voor de duurzaamheid van een gebouw, onafhankelijk van het gedrag van de gebruikers ervan. Hierdoor zijn gebouwen met eenzelfde functie onderling te vergelijken.

De score wordt bepaald door vergelijking met de duurzaamheid van een referentiegebouw uit 1990. Deze referentie heeft een standaard MIG-waarde van 100. Hoe hoger deze waarde, hoe duurzamer het gebouw. Een huidig duurzaam gebouw heeft een MIG van tussen 150 en 300. Een MIG van 160 tot 190 komt, afhankelijk van de gebouwfunctie(s) en de duurzaamheidsmaatregelen, overeen met het huidige Bouwbesluitniveau.

Exclusief voor kantoorgebouwen hanteert Greencalc+ een labelklasse-indeling, gebaseerd op de MIG voor kantoren en vergelijkbaar met de bekende energielabelling (A t/m E).

Greencalc+ is sinds 2012 in beheer bij DGBC, dat tevens BREEAM-NL voert. Door BREEAM-NL wordt Greencalc+ aangewezen als een van de instrumenten voor het berekenen van de milieubelasting van materialen (volgens BREEAM-NL Nieuwbouw, categorie Materialen - MAT-1)

www.greencalc.com