Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

CO2-transport en -opslag in uitvoering
De aanleg van 's lands eerste grootschalige systeem voor transport- en opslag van CO2, Porthos, is van start gegaan.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.
Daling CO2-emissies zet door, maar minder sterk
Ook het afgelopen jaar is de uitstoot van broeikasgassen in Nederland, waaronder kooldioxide, wederom afgenomen. De daling is echter minder groot dan vorig jaar, melden het CBS en het RIVM.
Steun voor verduurzamen maatschappelijk vastgoed
Aankomende maandag 3 juni luidt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de derde ronde in van de subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA).
Veiligheid voorop bij energietransitie
Bij de overstap op duurzame energie behoort veiligheid meer prominent te zijn, laat het Staatstoezicht op de Mijnen weten in haar jaarverslag 2023.
Groen licht voor Groeien met Groen Staal
Het nationaal programma Groeien met Groen Staal heeft de officiƫle goedkeuring van RVO in de wacht gesleept.

Greencalc+

Greencalc+ is ontwikkeld door Stichting Sureac (een samenwerkingsverband van Rijksvastgoedbedrijf, Nuon, NIBE en DGMR). Het is de grondig herziene opvolger van het programma GreenCalc dat in 1997 is geïntroduceerd. Het huidige programma is niet alleen inzetbaar bij kantoorgebouwen, maar ook bij woningen, scholen, gezondheidscentra, winkels en zelfs hele wijken.

Greencalc+ meet de duurzaamheid van het gebouw of de wijk op de drie thema's materiaal-, water- en energiegebruik. De resultaten worden gevangen om één getal, de 'milieu-index'. De Milieu-Index Gebouw (MIG) staat voor de duurzaamheid van een gebouw, onafhankelijk van het gedrag van de gebruikers ervan. Hierdoor zijn gebouwen met eenzelfde functie onderling te vergelijken.

De score wordt bepaald door vergelijking met de duurzaamheid van een referentiegebouw uit 1990. Deze referentie heeft een standaard MIG-waarde van 100. Hoe hoger deze waarde, hoe duurzamer het gebouw. Een huidig duurzaam gebouw heeft een MIG van tussen 150 en 300. Een MIG van 160 tot 190 komt, afhankelijk van de gebouwfunctie(s) en de duurzaamheidsmaatregelen, overeen met het huidige Bouwbesluitniveau.

Exclusief voor kantoorgebouwen hanteert Greencalc+ een labelklasse-indeling, gebaseerd op de MIG voor kantoren en vergelijkbaar met de bekende energielabelling (A t/m E).

Greencalc+ is sinds 2012 in beheer bij DGBC, dat tevens BREEAM-NL voert. Door BREEAM-NL wordt Greencalc+ aangewezen als een van de instrumenten voor het berekenen van de milieubelasting van materialen (volgens BREEAM-NL Nieuwbouw, categorie Materialen - MAT-1)

www.greencalc.com

www.dgmrsoftware.nl