Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Aanbesteed op meerwaarde
Voor hoogwaardige nieuwe scholen tegen aanvaardbare kosten, sluit de gemeente Amsterdam donderdag 25 mei a.s. raamovereenkomsten met drie consortia.
Run op subsidieregeling emissieloos bouwmaterieel
Aanvragen voor SSEB-subsidie overschrijden (nu al) het beschikbare budget.
Mega-opslag voor duurzame elektriciteit in Delfzijl
In het Groningse Delfzijl komt de grootste opslagfaciliteit voor duurzame elektriciteit in Europa. De ‘mega-batterij’ kan straks ruim 1 GigaWattuur stroom bewaren.
Klaar voor gebruik: NTA hergebruik constructiestaal
Dinsdag 6 juni a.s. wordt in Leiden de NTA 8713 Hergebruik van constructiestaal gelanceerd.
Samen voor duurzame industrie
Nederland en Frankrijk hebben een overeenkomst gesloten tot nauwere samenwerking bij het verduurzamen van de industrie in beide landen.
Steeds meer stroom uit hernieuwbare bronnen
De winning van elektriciteit uit zonnepanelen, windmolens en andere hernieuwbare bronnen is in 2022 met 20% gestegen.
Steun voor verduurzaming industrie
De rijksoverheid stelt het bedrijfsleven 270 miljoen beschikbaar voor CO2-reductie.
Gulden Feniks 2023 open voor inschrijving
Nationaal Renovatie Platform opent inschrijving voor Gulden Feniks 2023.

Bedrijfsgebouw Wilo Nederland (Westzaan)

____

Dit energiezuinige gebouw is geïnspireerd op de core-business van Wilo Nederland: het fabriceren van waterpompen. Benthem Crouwel Architecten gaf het tweelaagse gebouw van 1.330 m2 bvo een opzienbarende buisvorm die vanaf de kleine, smal toelopende zichtlocatie aan het water tot zo’n 20 m uitkraagt. De uitkraging wordt gedragen door twee volledig zichtbare vakwerken, opgebouwd uit HEA- en HEB-profielen. Het zwaarste profiel is een HEB 550, in de onderzijde van het overstek.

Om de profielen in het overstek zo licht mogelijk te houden, is gekozen voor een licht dak van E=MC2 geprofileerde stalen dakprofielen van SAB. De cannellures zijn gevuld met een mengsel van Micronal-paraffinekorrels in een betonmatrix. In de mix zijn tevens de leidingen voor lage-temperatuurverwarming en -koeling opgenomen. Boven de betonmix in de cannallures is ingeseald isolatiemateriaal aangebracht.

Het PCM in het stalen dak dient vooral te voorkomen dat de binnenruimten te snel opwarmen of oververhit raken. Het PCM werkt niet alleen ‘passief’, om temperatuurschommelingen op te vangen. Het is ook te activeren via de koppeling met het warmte- en koudeopslagsysteem.

Het PCM is slechts 4% van de massa van de dakconstructie. Met deze 4% is de thermische massa verdubbeld. Het beton werkt als omhulsel van de PCM. Dankzij PCM is het licht-gewicht Wilo-gebouw op een economische manier thermisch zwaar geworden.

_____

oplevering: 2009 • omvang: 1.330 m2 • opdracht: Wilo Nederland • architectuur: Benthem Crouwel Architecten • constructief advies: Pieters Bouwtechniek Delft • bouwfysisch advies: Deerns Raadgevende Ingenieurs • hoofduitvoering De Geus Bouw • staalconstructie: Oostingh Staalbouw • dak- en gevelsystemen: SAB-Profiel • PCM: BASF • Foto’s: Benthem Crouwel Architecten

_____