Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Seminar Duurzaam bouwen met staal
Het jaarlijkse seminar Duurzaam bouwen met staal beleeft aankomende donderdag 7 november haar 2024-editie bij Royal HaskoningDHV in Amersfoort.
Hulp bij hergebruik
Bouwen met Staal introduceert de Handleiding NTA 8713:2023 Hergebruik van constructiestaal.
Cursus met restwaarde
Op 24 september gaat de tweedaagse cursus Hergebruik van constructiestaal van start.
Op weg naar duurzame bruggen en viaducten
Opdrachtgevers-coalitie gaat voor eenduidige duurzaamheidseisen bij aanbesteding en contractvorming
Handreiking rapportage scope 3-emissies
Deze nieuwe DGBC-publicatie biedt bouwbedrijven steun bij de verplichte duurzaamheidsrapportage.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

Licht bouwen

Kunstencentrum De Kunstlinie, Almere (SANAA).

Over het algemeen wordt licht bouwen gezien als gunstig vanwege de materiaalbesparing. Minder materiaal zorgt voor minder 'embodied energy' van het gebouw. Daarentegen zou zwaarder bouwen voordeliger zijn voor het verwarmen en koelen van het gebouw. De 'operational energy' valt lager uit en daarmee is de relatief grotere hoeveelheid embodied energy te compenseren of zelfs te nivelleren.

De werkelijkheid is echter genuanceerder dan de veronderstelling. Soms is licht bouwen energiezuiniger, dan weer zwaar bouwen. De energiezuinigheid van een gebouw in de gebruikfase is immers van vele (f)actoren afhankelijk; het klimaat, de omgeving, de ligging en projectering, de gebouwfunctie, de bezettingsgraad, om maar enkele parameters te noemen. (Lees ook het artikel uit het vakblad Bouwen met Staal, te vinden in de downloads.)

Bovendien bestaat de totale operational energy van een gebouw voor slechts 30% uit energie voor koelen en verwarmen. Uitsluitend dit deel wordt beïnvloed door het (thermisch) gewicht van het gebouw. Energiebesparing door zwaar(der) bouwen kan dan ook nooit meer zijn dan die 30%.

Energieverbruik in een kantoorgebouw; verwarmen/koelen heeft hierin een aandeel van 34%.