Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Uitstoot broeikasgassen in 2022 met 9 procent omlaag
De emissie van CO2 en andere broeikasgassen in Nederland is het afgelopen jaar met 9 procent afgenomen. Dat blijkt uit voorlopige ramingen van het CBS.
Gulden Feniks 2023 open voor inschrijving
Nationaal Renovatie Platform opent inschrijving voor Gulden Feniks 2023.
Genoeg materialen voor energietransitie
Volgens het Breakthrough Institute (VS) zijn nu en de komende jaren mondiaal voldoende materialen beschikbaar voor de energietransitie.
Er gaat niets boven het dak
Over het toepassen van PV op het dak van bestaande en nieuwe industriegebouwen heeft Bouwen met Staal een nieuwe, tweedaagse cursus ontwikkeld.
Overstap op schoon bouwmaterieel traag op gang
Verduurzaming van bouwmaterieel verloopt stroef, blijkt uit onderzoek van studenten aan de Hogeschool van Amsterdam.

Licht bouwen

Kunstencentrum De Kunstlinie, Almere (SANAA).

Over het algemeen wordt licht bouwen gezien als gunstig vanwege de materiaalbesparing. Minder materiaal zorgt voor minder 'embodied energy' van het gebouw. Daarentegen zou zwaarder bouwen voordeliger zijn voor het verwarmen en koelen van het gebouw. De 'operational energy' valt lager uit en daarmee is de relatief grotere hoeveelheid embodied energy te compenseren of zelfs te nivelleren.

De werkelijkheid is echter genuanceerder dan de veronderstelling. Soms is licht bouwen energiezuiniger, dan weer zwaar bouwen. De energiezuinigheid van een gebouw in de gebruikfase is immers van vele (f)actoren afhankelijk; het klimaat, de omgeving, de ligging en projectering, de gebouwfunctie, de bezettingsgraad, om maar enkele parameters te noemen. (Lees ook het artikel uit het vakblad Bouwen met Staal, te vinden in de downloads.)

Bovendien bestaat de totale operational energy van een gebouw voor slechts 30% uit energie voor koelen en verwarmen. Uitsluitend dit deel wordt beïnvloed door het (thermisch) gewicht van het gebouw. Energiebesparing door zwaar(der) bouwen kan dan ook nooit meer zijn dan die 30%.

Energieverbruik in een kantoorgebouw; verwarmen/koelen heeft hierin een aandeel van 34%.