projecten > Las Palmas (Rotterdam)

Tijdelijke Rechtbank Amsterdam wint Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2018
Nieuws
Tijdelijke Rechtbank Amsterdam wint
De Tijdelijke Rechtbank Amsterdam is bekroond met de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2018.
Bepalingsmethode Milieuprestatie gebouwen in herziening
Om inzet van circulaire materialen te stimuleren, wordt de bepalingsmethode momenteel aangepast.
Milieuwinst HIsarna boven verwachting
Langdurig testen wijst uit: HIsarna geeft onverwacht grote milieubesparingen.
Kies uw Green Leader 2018
Tot 15 maart a.s. kunt u kandidaten voordragen voor de Green Leader Award 2018 van DGBC.

Las Palmas (Rotterdam)

____

De herbestemming en uitbreiding van Las Palmas in Rotterdam was niet speciaal bedoeld als energiezuinig en duurzaam. Voor een monument is het vanuit oogpunt van duurzaamheid toch zeer geslaagd.

Las Palmas, het voormalige werkplaatsengebouw van de Holland Amerika Lijn in Rotterdam, dateert uit 1953. Tot in de jaren '70 was het in gebruik; daarna raakte het in verval. Zo'n tien jaar geleden stond gebouw op de nominatie voor sloop, maar de gemeente Rotterdam wilde het graag behouden. OVG Projectontwikkeling heeft het gebouw op de Wilhelminapier gerenoveerd tot een multifunctioneel complex waarin zowel commerciële als culturele organisaties gevestigd zijn.

Benthem & Crouwel Architecten tekende voor zowel de renovatie als het nieuwe OVG-kantoor op het dak. Het behouden van bestaande draagstructuren leverde een reductie van 50% op de milieukosten. Bij de renovatie van dit monument zijn de industriële uitstraling en bestaande gevelelementen behouden gebleven. Het gebouw herbergt architectenbureau Inbo, het Nederlands Fotomuseum en marktonderzoeksbureau Metrixlabs. Op het dak van Las Palmas betrok OVG zelf het tweelaagse penthouse-kantoor. Dit staat als een losstaand object op het dak. Dat spaart een fundering uit: een goed voorbeeld van meervoudig grondgebruik, een belangrijk item in binnenstedelijk gebied.

OVG was pas in een laat stadium bij de renovatie van de bestaande bouw betrokken, waardoor sommige opties niet meer zijn onderzocht. Wel is er veel gebruik gemaakt van daglicht in combinatie met intelligente werkplekverlichting, dubbel glas met argonvulling en zonwering. Verwarming en koeling gebeurt via stadsverwarming, een compressiekoelmachine en vier luchtbehandelingskasten met WTW. Ondanks zonwerende beglazing en beweegbare lamellen die oververhitting voorkomen, was er toch nog een grote koelbehoefte. Het penthouse wordt vijfvoudig geventileerd en heeft klimaatplafonds. De verlichting is energiezuinig en wordt daglichtafhankelijk geregeld.

____

oplevering: 2007 • omvang: 24.000 m2 • opdracht en ontwikkeling: OVG Real Estate • architectuur: Benthem Crouwel Architecten • constructief advies: DHV • hoofduitvoering: Strukton-Jurriëns Bouw • staalbouw: Oostingh Staalbouw • Foto boven: Jannes Linders (i.o.v. Benthem Crouwel), foto onder: Kloet Onderhoud

____

Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Colofon      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2018      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey