Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Wet Stikstofreductie en Natuurverbetering van kracht
Hiermee is de weg vrij voor bouwactiviteiten zonder natuurvergunning in de nabijheid van beschermde natuurgebieden.
Leidraad Circulair ontwerpen
CB'23 heeft praktische en eenduidige richtsnoeren voor het circulair ontwerpen samengebracht in een nieuwe, 122 pagina's tellende publicatie.
Aandeel hernieuwbare energie iets gegroeid
Van alle energie die in 2020 in Nederland is verbruikt, is 11,1 procent afkomstig uit niet-fossiele bronnen, zo blijkt uit nieuwe CBS-statistieken.
Vakbond introduceert plan groene staalproductie
Afgelopen vrijdag (11 juni) hebben tientallen medewerkers van Tata Steel Nederland, samen met FNV Metaal, een petitie tot behoud van Tata Steel IJmuiden aangeboden aan leden van de Tweede Kamer. De petitie ging vergezeld van een plan van de vakbeweging voor vergroening van de staalproductie.
EU wil Importheffing op staal, cement en aluminium
De Europese Commissie is voornemens om bedrijven (of particulieren) die staal, cement en aluminium van buiten de EU invoeren tot de EU, te laten betalen voor de uitstoot van broeikasgassen.

kantoorgebouw Wonen Limburg (v/h. BACO-fabriek) (Roermond)

_____

Het voormalige fabrieksgebouw van BACO in Roermond is getransformeerd tot sfeervol kantoor van Wonen Limburg. Het zeslaagse pand uit 1905 huisvestte onder meer een meelfabriek, rijwielfabriek, sigarenfabriek en meubelfabriek. Wonen Limburg koos voor een duurzame verbouwing tot (energieneutraal) kantoor met 170 werkplekken en liet SATIJNplus het ontwerp maken. Eén van de voornaamste ingrepen: plaatsing van een nieuwe gevel van HR++-glas aan de binnenzijde van de bestaande, massief bakstenen gevel.

Door de nieuwe gevel is op een efficiënte manier voldaan aan de huidige thermische eisen en blijven alle authentieke onderdelen van het Rijksmonument in tact. De 60 cm brede spouw tussen de oude en nieuwe gevel dient ter isolatie, ventilatie en onderkomen voor elektra- en datakabels en de leidingen voor de vloerverwarming en -koeling en de klimaatplafonds. Voor de glazenwassers is de spouw beloopbaar gemaakt met stalen roostervloeren. Langs de achtergevel is de spouw verbreed tot 1 m om de vereiste twee vluchtwegen in te passen.

Dankzij de combinatie van tweedehuidfaçade en afgewogen klimaatinstallaties, gevoed door warmtepomp met WKO, heeft het gebouw zeer weinig energie nodig voor verwarmen en koelen.

De historische, geklonken staalconstructie van samengestelde kolommen en liggers is geheel behouden gebleven. De stalen delen in het zicht zijn toegerust met een dunne laag brandwerende verf, voor 30 minuten brandwerendheid. De oorspronkelijke houten balklagen zijn omwille van meer draagvermogen vervangen door nieuwe balken met kleinere h.o.h.-afstanden. Voor geluid- en contactisolatie zijn ze voorzien van isolatiemateriaal en een zwevende dekvloer. Tussen de vloerbalken zijn de klimaatplafonds voor verwarming en luchtafzuiging geplaatst. Verwijderde vloerdelen zijn ‘hergebruikt’ als wanddecoratie.

Ook de oorspronkelijke trappenhuizen en de liftkokers in de kern van het gebouw zijn opnieuw gebruikt. Deze gebouwonderdelen hoefden voor de nieuwe gebouwfunctie geen wijziging te ondergaan, onder meer omdat de vluchtroutes in de spouw konden worden opgenomen. Slechts de glazen entree van het gebouw is nieuw.

Voor de inrichting van het getransformeerde gebouw ontwikkelde Wonen Limburg samen met studiomfd en Fresh Forward het concept ‘Thuis werken op kantoor’, waarin het nieuwe werken in een huiselijke setting is geplaatst. Het concept is uitgewerkt in drie typen werkplekken, elk met de karakteristieken van een vertrek in een woning: de ‘woonkamer’ voor ontmoetingen en ontspannen werken, de ‘werkkamer’ voor intensieve arbeid en de ‘studeerkamer’ voor ongestoorde bezigheden. De werknemer kan, afhankelijk van de taken van de dag, een keuze maken uit zo’n 170 werkplekken. Het ‘Thuis werken op kantoor’ heeft vrij baan gekregen dankzij de open, vrij indeelbare plattegronden.

_____

Oplevering: 2013 • Opdracht: Wonen Limburg • Architectuur: SatijnPLUS Architecten • Installatieadvies: Cauberg-Huygen Installatie Adviseurs • Installaties: Spe • Constructief advies: Van der Werff en Nass • Hoofduitvoering: BAM Utiliteitsbouw en Schakel & Schrale •  Foto's: SatijnPLUS

_____