Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Uitstoot broeikasgassen in 2022 met 9 procent omlaag
De emissie van CO2 en andere broeikasgassen in Nederland is het afgelopen jaar met 9 procent afgenomen. Dat blijkt uit voorlopige ramingen van het CBS.
Gulden Feniks 2023 open voor inschrijving
Nationaal Renovatie Platform opent inschrijving voor Gulden Feniks 2023.
Genoeg materialen voor energietransitie
Volgens het Breakthrough Institute (VS) zijn nu en de komende jaren mondiaal voldoende materialen beschikbaar voor de energietransitie.
Er gaat niets boven het dak
Over het toepassen van PV op het dak van bestaande en nieuwe industriegebouwen heeft Bouwen met Staal een nieuwe, tweedaagse cursus ontwikkeld.
Overstap op schoon bouwmaterieel traag op gang
Verduurzaming van bouwmaterieel verloopt stroef, blijkt uit onderzoek van studenten aan de Hogeschool van Amsterdam.

aanscherping grenswaarden thermische isolatie

In het Bouwbesluit 2012 zijn – vergeleken met Bouwbesluit 2003 – de minimale waarden voor de thermische isolatie scherper gesteld.

Per 1 januari 2015 zijn de eisen bovendien gesegmenteerd naar onderdeel van de gebouwschil. Het Bouwbesluit 2012 vereist nu een minimale RC-waarde van 3,5 m2 K/W voor vloeren, 4,5 m2 K/W voor gevels en 6,0 m2 K/W voor daken. Met de hedendaagse, hoogwaardige isolatie is een RC van 6,0 al haalbaar bij een isolatiedikte van 130 mm.

De vereiste U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt) van ten hoogstens 1,65 W/m2.K geldt nu als gemiddelde voor alle ramen, deuren en kozijnen. Een individuele component (een afzonderlijk raam, deur of kozijn) mag maximaal een U-waarde van 2,2 W/m2.K hebben.

De aanscherpingen zullen uitsluitend het energiegebruik terugdringen bij industriefuncties, die worden verwarmd voor het gebruik door personen. Voor andere verwarmde gebouwen is de energieprestatie maatgevend. Wel zorgt de aanscherping bij deze gebouwen voor verdere verkleining van de speelruimte om met installatietechnische maatregelen aan de energieprestatie-eis te voldoen.