Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Hergebruiksprijs Staal 2024 voor LAB42
LAB42, het nieuwe onderwijs- en onderzoeksgebouw van de Universiteit van Amsterdam, heeft de Hergebruiksprijs Staal 2024 in de wacht gesleept.
Seminar Duurzaam bouwen met staal
Het jaarlijkse seminar Duurzaam bouwen met staal beleeft aankomende donderdag 7 november haar 2024-editie bij Royal HaskoningDHV in Amersfoort.
Hulp bij hergebruik
Bouwen met Staal introduceert de Handleiding NTA 8713:2023 Hergebruik van constructiestaal.
Cursus met restwaarde
Op 24 september gaat de tweedaagse cursus Hergebruik van constructiestaal van start.
Op weg naar duurzame bruggen en viaducten
Opdrachtgevers-coalitie gaat voor eenduidige duurzaamheidseisen bij aanbesteding en contractvorming
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

BREEAM-NL

BREEAM-NL is een initiatief van de Dutch Green Building Council. Deze DGBC is opgericht vanuit de beleggings- en projectontwikkelingsbranche, waar behoefte is aan een internationaal label om eigen vastgoedobjecten te classificeren. BREEAM-NL is de vaderlandse versie van de oorspronkelijke Engelse BREEAM: 'Building Research Establishment Environmental Assessment Method'. De methode werd ontwikkeld en geïntroduceerd door het Britse onderzoeksinstantie Building Research Establishment (BRE).

De methode is beschikbaar voor Nieuwbouw en Renovatie, In-Use (bestaande bouwwerken), Sloop en demontage en Gebiedsontwikkeling.

BREEAM-NL beoordeelt de duurzaamheid van een gebouw kwalitatief op de negen criteria: energiegebruik, landgebruik en ecologie, management, watergebruik, gezondheid, afval, vervuiling, transport, en materialen. De beoordeling gaat op bouwkundige elementen (tussenvloeren, gevels, dak, ramen), installaties (verlichting, verwarming, koeling, ventilatie), afwerking (van onder meer vloeren en binnenwanden) en het terrein dat bij het gebouw behoort (de bouwkavel).

Op elk criterium zijn punten ('credits') te halen. Een relatief lage score op één onderdeel valt te compenseren met een (extra) hoge score op een andere onderdeel, want het gaat om de algehele score. De eindscore is de optelling van de scores op de negen criteria. Per categorie vindt tevens een weging plaats. Bij Nieuwbouw en Renovatie gelden hiervoor vaste percentages (Management: 12%, Gezondheid: 15%, Energie: 19%, Transport: 8%, Water: 6%, Materialen: 12.5%, Afval: 7.5%, Landgebruik & Ecologie: 10%, Vervuiling: 10%). De eindscore wordt uitgedrukt in een kwalificatie: 'Pass' (1 ster), 'Good' (2 sterren), 'Very Good' (3 sterren), 'Excellent' (vier sterren) of 'Outstanding' (vijf sterren).

www.breeam.nl en www.dgbc.nl

BREEAM-NL en staal

Bij het onderdeel materialen zijn punten te halen voor de credit Mat 5: 'onderbouwde herkomst van materialen'. Met stalen producten is hier 1,5 punt te krijgen, mits bewijs kan worden geleverd. Als bewijs is een ISO14001-certificaat voldoende.

De ISO14001 certificaten van diverse producten van enkele staalproducenten:

ArcelorMittal
fabriek Bergara (Spanje)
fabriek Dabrova (Polen)
fabriek Belval (Luxemburg)
fabriek Differdange (Luxemburg)
fabriek Ostrava (Polen)

Deze fabrieken produceren balkstaal (waaronder HE-, IPE-, U-, en SFB-profielen).

Tata Steel
fabriek IJmuiden (Nederland)

Tata Steel produceert bandstaal dat de basis is voor de productie van dak- en gevelbeplating en sandwichpanelen.

  • In de sectie downloads is een brochure te vinden, met handreikingen voor BREEAM. De uitgave is weliswaar bestemd voor de engelse BREEAM, maar deels ook toepasbaar bij BREAAM-NL.