Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Aanbesteed op meerwaarde
Voor hoogwaardige nieuwe scholen tegen aanvaardbare kosten, sluit de gemeente Amsterdam donderdag 25 mei a.s. raamovereenkomsten met drie consortia.
Run op subsidieregeling emissieloos bouwmaterieel
Aanvragen voor SSEB-subsidie overschrijden (nu al) het beschikbare budget.
Mega-opslag voor duurzame elektriciteit in Delfzijl
In het Groningse Delfzijl komt de grootste opslagfaciliteit voor duurzame elektriciteit in Europa. De ‘mega-batterij’ kan straks ruim 1 GigaWattuur stroom bewaren.
Klaar voor gebruik: NTA hergebruik constructiestaal
Dinsdag 6 juni a.s. wordt in Leiden de NTA 8713 Hergebruik van constructiestaal gelanceerd.
Samen voor duurzame industrie
Nederland en Frankrijk hebben een overeenkomst gesloten tot nauwere samenwerking bij het verduurzamen van de industrie in beide landen.
Steeds meer stroom uit hernieuwbare bronnen
De winning van elektriciteit uit zonnepanelen, windmolens en andere hernieuwbare bronnen is in 2022 met 20% gestegen.
Steun voor verduurzaming industrie
De rijksoverheid stelt het bedrijfsleven 270 miljoen beschikbaar voor CO2-reductie.
Gulden Feniks 2023 open voor inschrijving
Nationaal Renovatie Platform opent inschrijving voor Gulden Feniks 2023.

Distributiecentrum Lidl Nederland (Heerenveen)

_____

BREEAM-NL Nieuwbouw: Excellent (vier sterren) (categorie: industriegebouwen)

_____

Het 4 sterren BREEAM-NL Nieuwbouw Oplevercertificaat (Excellent) toont aan dat LidI een zeer duurzaam distributiecentrum heeft laten bouwen. Het is voor het eerst in Nederland dat een industrieel gebouw deze viersterren-kwalificatie, de een na hoogste in BREEAM, in de wacht sleept.

Naast de distributiehal van 4.600 m2 (met 136 docks voor aan- en afvoer van goederen), een portiersloge met weegbruggen en een koel- en vriesruimte van 2.400 m2 bezit het gebouw een tweelaagse kantoor dat separaat in de distributiehal is ondergebracht. De draagconstructie van het complex was aanvankelijk bedacht in beton. Uiteindelijk zijn alleen de kolommen in (prefab) beton gehandhaafd. Het enorme dak is uitgevoerd als thermisch verzinkte, stalen vakwerkconstructie, met spanten van zo’n 35 m lang. De gevels zijn van 30 cm dikke sandwichpanelen.

Medeverantwoordelijk voor de score ‘Excellent’ zijn de diverse energiebesparingsmaatregelen. Het complete distributiecentrum is binnenin voorzien van led-verlichting, wat resulteert in 45% energiebesparing t.o.v. TL-verlichting. Daar waar mogelijk wordt verlichting gereguleerd via aanwezigheidsdetectie en daglichtsensoren, voor een energiebesparing van 22%. In de nacht wordt de verlichting automatisch gedimd.

Voor (visueel) comfort van de medewerkers is de daglichttoetreding via raampartijen en lichtkoepels optimaal. Alle kozijnen van de kantoorvleugel zijn voorzien van HR+++, drievoudig isolatieglas. Alle toiletten, kranen en douchtes in het complex zijn waterbesparend. De meest relevante waterverbruikende processen worden separaat gemonitord.

Het distributiecentrum beschikt niet over een gasaansluiting. Er wordt gebruik gemaakt van energieopslag in de bodem (WKO). De warmte uit de bodem en de restwarmte uit de koel- en vriesinstallatie wordt hergebruikt voor (vloer)verwarming van het pand. De koel-/vriesinstallatie heeft een Europees A-energielabel. Ook het elektriciteitsgebruik van de diverse installaties wordt per onderdeel continu geregistreerd en gecontroleerd.

_____

oplevering: 2013 • omvang: 9.000 m2 • opdracht: Lidl Nederland • architectuur: FKG Architecten aan de Zaan • bouwfysica: Nieman raadgevende ingenieurs • constructief advies: Van der Weide & Bragt • uitvoering: Bouwbedrijf van de Ven • staalbouw: GS Staalwerken •  foto's: Bas Arps

_____