Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

CO2-transport en -opslag in uitvoering
De aanleg van 's lands eerste grootschalige systeem voor transport- en opslag van CO2, Porthos, is van start gegaan.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.
Daling CO2-emissies zet door, maar minder sterk
Ook het afgelopen jaar is de uitstoot van broeikasgassen in Nederland, waaronder kooldioxide, wederom afgenomen. De daling is echter minder groot dan vorig jaar, melden het CBS en het RIVM.
Steun voor verduurzamen maatschappelijk vastgoed
Aankomende maandag 3 juni luidt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de derde ronde in van de subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA).
Veiligheid voorop bij energietransitie
Bij de overstap op duurzame energie behoort veiligheid meer prominent te zijn, laat het Staatstoezicht op de Mijnen weten in haar jaarverslag 2023.
Groen licht voor Groeien met Groen Staal
Het nationaal programma Groeien met Groen Staal heeft de officiƫle goedkeuring van RVO in de wacht gesleept.

PCM-producten

In ons land is inmiddels een breed assortiment aan PCM’s en bouwproducten met PCM’s beschikbaar; klaar voor toepassing in gebouwen.
Enkele geschikte halffabrikaten en producten voor de bouw zijn:


Micronal is een product van BASF. Het zijn paraffinekorrels, ingekapseld in een polymeer. De microcapsules zijn zo’n 5 micrometer in diameter en op te nemen in onder meer gipsplaten, stucwerk en beton. Micronal heeft een smeltenergie van 100kJ/kg. De smelttemperatuur bedraagt 23 °C.

Maxit Clima is eveneens van BASF en een voorbeeld van een bouwproduct met een PCM. Het betreft een spuitpleister, waarin Micronal is verwerkt. Deze paraffinekorrels verhogen de thermische massa van de pleister. Een wand met 3 cm Maxit Clima bezit eenzelfde thermische massa als een betonwand van 8 cm of een gipsplaat van 13 cm zónder PCM.

ThermalCore is een gipsplaat met Micronal. National Gypsum levert de plaat vooral voor toepassing als wanden in woningen. Het PCM in de plaat vlakt de temperatuurpieken tijdens de dag-/nachtcyclus af, waardoor het woonvertrek ‘in de comfort zone’ blijft.


Invloed van PCM in een ThermalCore-gipsplatenwand op het temperatuurverloop in een woonkamer.

Thermusol is een halffabrikaat, net als Micronal. Het PCM in de bolletjes is echter geen paraffine, maar een zouthydraat. Producent/leverancier Salca uit Ootmarsum biedt Thermusol standaard aan in drie gangbare uitvoeringen: HD28, HD32 en HD60 met smelttemperaturen van 28, 32 en 60 °C. De smeltenergie bedraagt resp. 110, 150 en 160 kJ/kg. Op aanvraag is Thermusol te produceren met een smelttemperatuur in de range van 5–90 °C.

Salca heeft Thermusol zelf toegepast in twee complete producten voor de bouw:

K-Block: een mat van twee lagen vezelmateriaal voor opname van (overtollige) warmte, los te leggen op een systeemplafond of tegen een dakbeschot. www.salcabv.nl

Thermupod: kussentjes voor het verhogen van de warmteopslagcapaciteit van bijvoorbeeld een buffervat. www.salcabv.nl

Autarkis-klimaatplafonds bestaan uit polypropeen-panelen, waarin PCM’s zitten verpakt. De smelttemperatuur van het PCM is 21 °C. De panelen worden als ‘eilanden’ aan het vaste plafond gemonteerd. De PCM-eilanden regelen vervolgens de koeling, verwarming en ventilatie van de ruimte. www.autarkis.nl
Klimaatvloeren van Autarkis uit Almere zijn eveneens van PCM-panelen. Door 50% van het vloeroppervlakte met deze panelen toe te rusten, is zo’n 50% te besparen op de warmteopnamecapaciteit van de vloerconstructie. www.autarkis.nl

Energain is een wandpaneel van Dupont, afgewerkt met een aluminium laminaat. De kern bestaat uit copolymeren met paraffine als PCM. De smelttemperatuur ligt op 22 °C, de stoltemperatuur op 18 °C. De smeltenergie komt op 515 kJ/m2. Het paneel combineert een geringe dikte (5,26 mm) met een gering eigen gewicht (4,5 kg/m2).

Delta-Cool 24 is ontwikkeld door Cosella-Dörken voor meer thermisch comfort in bijvoorbeeld kantoorruimten en dan vooral voor (extra) koeling bij hoge interne warmtelasten, zoals ze op kantoor vaak voorkomen. De elementen – 610 x 610 x 71 mm – zijn gemaakt van polymeren en PCM’s. De smelttemperatuur ligt tussen 22 tot 28 °C, de stoltemperatuur is 22 °C. De smeltenergie bedraagt 158 kJ/kg. Dat komt neer op een koelcapaciteit tot 44 Wh/kg.