Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Nederland in wereldtop klimaatadaptatie
Nederland presteert prima op het gebied van klimaatadaptatie, zo blijkt uit de Climate Change Performance Index. Op de onlangs gepubliceerde wereldranglijst bezet Nederland de vijfde plaats. Alleen Denemarken doet ’t beter.
Minder woningen uit transformaties
In 2023 is het aantal ‘woningtransformaties’ met acht procent geslonken, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Duurzame metaalbouw: de feiten en cijfers
Ketenoverleg Duurzame Metaalbouw (KDM) introduceert 'Factsheet Feiten & Cijfers Duurzame Metaalbouw'.
Aanscherping MPG uitgesteld
VRO-minister Mona Keijzer heeft de invoering van aanscherpte MPG-eisen op de lange baan geschoven.
Hergebruiksprijs Staal 2024 voor LAB42
LAB42, het nieuwe onderwijs- en onderzoeksgebouw van de Universiteit van Amsterdam, heeft de Hergebruiksprijs Staal 2024 in de wacht gesleept.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

flexibiliteit

Kantoorgebouw Blaak 31, Rotterdam (KCAP).

Flexibiliteit is een lastig begrip; zeker als je 't wilt duiden in het kader van duurzaamheid. Het woordenboek geeft de volgende definitie:

Flexibiliteit = mogelijkheid tot aanpasbaarheid.

Meer toegespitst op een bouwwerk is de volgende definitie te geven:
Flexibiliteit = de mogelijkheid om het bouwwerk aan te passen aan veranderde of wijzigende gebruiksbehoeften, technologie, functies of regelgeving.

Het aanpassen van een gebouw leidt tot verlenging van de (economische) levensduur van het gebouw. Levensduurverlenging resulteert in een lagere milieubelasting, onder meer in de vorm van minder bouw-/sloopafval en een geringer, bouwgerelateerd materiaalgebruik, transport, omgevingshinder, energiegebruik en uitstoot van schadelijke stoffen (zoals CO2).

Flexibiliteitsscan

Flexibiliteitsscan op www.toekomstwaardegebouw.nl is een gratis tool waarmee u snel kunt nagaan in welke mate uw gebouw of gebouwontwerp voldoende flexibel is om de gewenste aanpassingen voor ander gebruik of functie in de toekomst te faciliteren.

De tool brengt voor u in kaart welke behoeften er zijn voor herindelen, uitbreiden, inkrimpen, afstoten of demonteren voor hergebruik van het gebouw of gebouwdelen. Daarna wordt bepaald in welke mate het bestaande gebouw of bouwplan aan deze behoeften tegemoet komt. Dat gebeurt aan de hand van indicatoren per ‘shearing layer’ van het gebouw: locatie en omgeving, constructie, gebouwschil (dak en gevels), installaties en inbouwpakket.

In het beoordelingsresultaat ziet u terug op welke gebouwindicatoren het gebouw goed scoort en op welke indicatoren nog verbeteringen zijn gewenst om aan de flexibiliteitsvraag te beantwoorden.

  • Meer informatie over de werking van de tool, de totstandkoming en achtergronden vindt u op www.toekomstwaardegebouw.nl
  • Canon Production Printing Headquarters, Venlo (Broekbakema, © Norbert van Onna).