Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Ketendoorbraakproject circulair bouwen met staal gestart
Het ketendoorbraakproject ‘De ontwikkeling van een circulair ecosysteem voor staal in de bouw’ is van start gegaan.
CBS: Terugloop in transformaties van kantoren tot woningen
Het afgelopen jaar 2022 zijn aanzienlijk minder kantoorgebouwen herbestemd tot woningen, blijkt uit nieuwe CBS-cijfers.
Plan overheidsregulering duurzaam aanbesteden toegezegd
Ministerie van I en W belooft opzet plan voor overheidsregulering van duurzaamheidseisen bij aanbestedingen en contracten in de bouw en infra.
Schoon en Emissieloos Bouwen bekrachtigd
Het convenant ‘Schoon en Emissieloos Bouwen’ (SEB) is maandag 30 oktober jl. ondertekend door 45 organisaties.
De praktijk van Circulair ontwerpen
Circulair ontwerpen is het thema van het seminar Duurzaam bouwen met staal 2023.
Vanaf 2025 scherpere milieuprestatie-eisen voor gebouwen
Demissionair minister van Wonen, Hugo de Jonge is voornemens om de eisen voor de milieuprestatie van gebouwen vanaf 2025 aan te scherpen.

Sportboulevard (Dordrecht)

_____

De Sportboulevard in Dordrecht is één van de grootste overdekte sportcomplexen van Nederland. De nieuwe, multifunctionele accommodatie vervangt een aantal sportvoorzieningen, zoals zwembad Aquapulca, sporthal Sterrenburg en de Drechtstedenhal.

De kernfunctie van het sportcomplex is sport. Daarbij moet het voor de inwoners van Dordrecht en de directe omgeving het jaar rond mogelijk zijn op eigen wijze aan sportbeoefening te doen. De ijshockeyvloer, het 50-meter zwembad en de sporthal zijn tevens geschikt voor (topsport)evenementen. De centraal gelegen horecavoorziening ondersteunt de sportactiviteiten en incidentele niet-sportevenementen.

De Sportboulevard in Dordrecht bespaart zo'n 50% energie in vergelijking met overeenkomstige multifunctionele sportcentra. De grootste winst wordt geboekt door de grootschalige koppeling van kou en warmte tussen de verschillende gebouwen. Zo wordt bijvoorbeeld de warmte die vrijkomt bij het maken van het ijs voor de ijsbaan gebruikt om het water in het zwembad te verwarmen, wat 30% aan energie bespaart. Via warmteterugwinning in het zwembad wordt nog eens 25% bespaard. Warmte en koude die 'over' zijn, worden opgeslagen onder de Sportboulevard en worden op gewenste momenten afgegeven aan de verschillende locaties.

_____

oplevering: 2010 • omvang: 34.000 m2 • opdracht: Gemeente Dordrecht • architectuur: Hooper Architects • bouwfysica: Techniplan Raadgevende Ingenieurs • constructief advies: Pieters Bouwtechniek • uitvoering: Heerkens van Bavel en Tilburg & Remmers Bouwgroep • staalbouw: De Kok Staalbouw • foto's: Hooper Architects

_____