Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Doel duurzame-energieproductie vraagt om volharding
Het nationale streven om in Nederland per 2030 tenminste 35 terawattuur (TWh) aan stroom duurzaam op te wekken, is nog altijd bereikbaar, maar vraagt wel doorzettingsvermogen.
Statistical Review of World Energy: 2023, duaal duurzaam
De winning van energie uit duurzame bronnen (zon en wind) is wereldwijd met 13 procent gestegen, zo wordt duidelijk uit de ‘Statistical Review of World Energy’. Minder positief is dat ook het energiegebruik én de uitstoot van CO2 als gevolg van energiegebruik op aarde flink is toegenomen.
Nu ook in Nationale Milieudatabase: staalframebouw
De nieuwe verklaring vertegenwoordigt frames van koudgevormde staalprofielen met wanddikten (plaatdikten) van 1–2 mm.
Windparken gezamenlijk ontmantelen
Sif Decom en Ballast Nedam gaan samen de ontmanteling van verouderde fundaties van offshore windparken aanpakken.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

Tool milieuwinst met hoge-sterktestaal BmS

Tool Milieuwinst met hoge-sterktestaal (versie 1.0) geeft zicht op mogelijke milieubesparingen bij de keuze van een hogere staalsoort voor de middenkolom(men) in een gangbare bedrijfshal. Na invoer van de kolomgegevens volgt een kort milieuprofiel van de kolom in de hogere staalsoort S355 of S460 en van dezelfde kolom in het gangbare S235. Elk milieuprofiel omvat het eigen gewicht van de kolom (in kg per m1), de carbon footprint (CO2-uitstoot, per m1) en de schaduwkosten (in Euro’s per m1). De schaduwkosten, bekend van de MMG-bepalingsmethode in NEN 8006, staan voor de verwachte financiële investeringen om negatieve milieueffecten van een product- of materiaalkeuze ongedaan te maken.

De tool vat de mogelijke milieuwinst bij een kolom in de hogere staalsoort t.o.v. S235 samen in een percentage (bijvoorbeeld: milieuwinst kolom S355 = +32%).

De milieubelasting van de kolom wordt berekend over de gehele levensduur (exclusief de gebruikfase van het gebouw). De tool gebruikt de nieuwe MRPI-data van constructiestaal (2012) die zijn verwerkt in de Nationale Milieudatabase en vijf MRPI-bladen.

De tool is gratis beschikbaar op www.dutchhall.nl.

• Naar de tool milieuwinst met hoge-sterktestaal