Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

CO2-transport en -opslag in uitvoering
De aanleg van 's lands eerste grootschalige systeem voor transport- en opslag van CO2, Porthos, is van start gegaan.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.
Daling CO2-emissies zet door, maar minder sterk
Ook het afgelopen jaar is de uitstoot van broeikasgassen in Nederland, waaronder kooldioxide, wederom afgenomen. De daling is echter minder groot dan vorig jaar, melden het CBS en het RIVM.
Steun voor verduurzamen maatschappelijk vastgoed
Aankomende maandag 3 juni luidt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de derde ronde in van de subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA).
Veiligheid voorop bij energietransitie
Bij de overstap op duurzame energie behoort veiligheid meer prominent te zijn, laat het Staatstoezicht op de Mijnen weten in haar jaarverslag 2023.
Groen licht voor Groeien met Groen Staal
Het nationaal programma Groeien met Groen Staal heeft de officiƫle goedkeuring van RVO in de wacht gesleept.

Assessment systemen

Facet – kantoorgebouw Mediq, Utrecht (Ibelings van Tilburg Architecten).

In Nederland zijn diverse assessment systemen (softwarepakketen of webtools) beschikbaar die de duurzaamheid van een gebouw in kaart brengen, op basis van levenscyclusanalyse (LCA). De bekende, gangbare systemen zijn GPR Gebouw, GreenCalc+, DuboCalc, EcoQuantum, DGBC Materialentool, BREAAM NL en NVTB/MRPI.

Deze instrumenten werken intussen allemaal volgens de geharmoniseerde 'Bepalingsmethode Milieuprestatie Gebouwen en GWW-werken', volgens NEN 8006. Met deze methode wordt de milieuprestatie van een gebouw of bouwwerk berekend op basis van de milieuprestaties van de verschillende producten en materialen waaruit het is samengesteld. De milieudata van producten en diensten worden onttrokken aan de Nationale Milieudatabase. De methode schrijft géén producten of materialen voor, maar stimuleert wel tot doordachte keuzes zodat de milieubelasting van gebouwen door materiaalgebruik zo beperkt mogelijk blijft.

Voor nieuwe woningen, woongebouwen en kantoren moet per 2013 een milieuprestatieberekening worden overlegd bij de omgevingsvergunningaanvraag. Lees verder

Deze website laat u kennismaken met enkele belangrijke systemen. Een overzicht van de assessment systemen die werken met de Bepalingsmethode en de Nationale Milieudatabase en zijn gevalideerd door SBK, is te vinden op www.milieudatabase.nl