Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

BioPartner 5 oogst Europese lof
Tijdens de internationale conferentie Eurosteel, 12 september jl. in Amsterdam, heeft het project de prestigieuze European Steel Design Award 2023 van de ECCS in de wacht gesleept.
Gebouwenmarktplaats gelanceerd
Woensdag 6 september a.s. wordt het online platform Gebouwenwerkplaats publiekelijk geïntroduceerd: een hulpmiddel en stimulans tot hergebruik.
Gratis!
Net voor de zomervakantie gepubliceerd en nu ook nog eens gratis verkrijgbaar: de NTA 8713 Hergebruik van constructiestaal.
Staalbouwdag 2023
Het aanmelden voor gratis toegang tot de Staalbouwdag 2023 is geopend.
Eerste CO2-arme stalen buisprofielen klaar voor toepassing
ArcelorMittal heeft onlangs een eerste collectie XCarb stalen buizen geleverd aan Van Leeuwen Buizen in Zwijndrecht.

BHH-model gebouwen

De hoofddraagconstructie van een gebouw draagt voor een belangrijk deel bij aan de totale materiaalgebonden milieuprestatie van een gebouw. Het is daarom van belang de materiaalhoeveelheden, benodigd voor een hoofddraagconstructie in een vroeg stadium van het ontwerpproces te kunnen bepalen. Hiertoe heeft IMd Raadgevende Ingenieurs In opdracht van onder meer het Ministerie van Infrastructuur & Milieu en de Koninklijke Metaalunie het Model Bepaling Hoeveelheden Hoofddraagconstructie (BHH-model) ontwikkeld.

Aan de hand van dit model kan in een vroeg ontwerpstadium (wanneer nog niet alle dimensies van de hoofddraagconstructie zijn vastgesteld) al een indicatie worden verkregen van de materiaalhoeveelheden van de hoofddraagconstructie. Het model is geschikt voor de meest gangbare constructies van gebouwen met meerdere bouwlagen en rechthoekige plattegronden. Bijzondere gebouwvormen of constructies met vloeroverspanningen van meer dan 20 m. behoren niet tot het toepassingsgebied.

Kern van het model is het bepalen van de belangrijkste parameters die de functionele eenheid van het gebouw vastleggen. Deze parameters zijn bijvoorbeeld: gebouwfunctie, stramienmaten, aantal bouwlagen, typen vloerafwerkingen en scheidingswanden. Na invoer van de gegevens bij deze parameters bepaalt het model de belastingen en de benodigde hoeveelheden materiaal. De constructeur geeft aan welk type fundering, hoofddraagconstructie en vloersysteem wenselijk is. De milieuprestaties van de materialen zijn te bepalen met andere, daarvoor geschikte tools zoals GreenCalc Materialentool of het NIBE-Tabellenboek. In een later stadium van het ontwerpproces zijn de materiaalhoeveelheden op basis van de definitieve dimensionering van de (hoofd)draagconstructie exacter vast te stellen.

  • Het model (een Excel-programma) en de achterliggende rekenregels zijn naar verwachting vanaf 1 maart 2014 te bestellen bij Stichting Bouwkwaliteit (SBK) via www.milieudatabase.nl De rekenregels zijn vrij te gebruiken en worden door bijvoorbeeld W/E Adviseurs geïntegreerd in hun software GPR Gebouw.