Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Uitstoot broeikasgassen in 2022 met 9 procent omlaag
De emissie van CO2 en andere broeikasgassen in Nederland is het afgelopen jaar met 9 procent afgenomen. Dat blijkt uit voorlopige ramingen van het CBS.
Gulden Feniks 2023 open voor inschrijving
Nationaal Renovatie Platform opent inschrijving voor Gulden Feniks 2023.
Genoeg materialen voor energietransitie
Volgens het Breakthrough Institute (VS) zijn nu en de komende jaren mondiaal voldoende materialen beschikbaar voor de energietransitie.
Er gaat niets boven het dak
Over het toepassen van PV op het dak van bestaande en nieuwe industriegebouwen heeft Bouwen met Staal een nieuwe, tweedaagse cursus ontwikkeld.
Overstap op schoon bouwmaterieel traag op gang
Verduurzaming van bouwmaterieel verloopt stroef, blijkt uit onderzoek van studenten aan de Hogeschool van Amsterdam.

BHH-model gebouwen

De hoofddraagconstructie van een gebouw draagt voor een belangrijk deel bij aan de totale materiaalgebonden milieuprestatie van een gebouw. Het is daarom van belang de materiaalhoeveelheden, benodigd voor een hoofddraagconstructie in een vroeg stadium van het ontwerpproces te kunnen bepalen. Hiertoe heeft IMd Raadgevende Ingenieurs In opdracht van onder meer het Ministerie van Infrastructuur & Milieu en de Koninklijke Metaalunie het Model Bepaling Hoeveelheden Hoofddraagconstructie (BHH-model) ontwikkeld.

Aan de hand van dit model kan in een vroeg ontwerpstadium (wanneer nog niet alle dimensies van de hoofddraagconstructie zijn vastgesteld) al een indicatie worden verkregen van de materiaalhoeveelheden van de hoofddraagconstructie. Het model is geschikt voor de meest gangbare constructies van gebouwen met meerdere bouwlagen en rechthoekige plattegronden. Bijzondere gebouwvormen of constructies met vloeroverspanningen van meer dan 20 m. behoren niet tot het toepassingsgebied.

Kern van het model is het bepalen van de belangrijkste parameters die de functionele eenheid van het gebouw vastleggen. Deze parameters zijn bijvoorbeeld: gebouwfunctie, stramienmaten, aantal bouwlagen, typen vloerafwerkingen en scheidingswanden. Na invoer van de gegevens bij deze parameters bepaalt het model de belastingen en de benodigde hoeveelheden materiaal. De constructeur geeft aan welk type fundering, hoofddraagconstructie en vloersysteem wenselijk is. De milieuprestaties van de materialen zijn te bepalen met andere, daarvoor geschikte tools zoals GreenCalc Materialentool of het NIBE-Tabellenboek. In een later stadium van het ontwerpproces zijn de materiaalhoeveelheden op basis van de definitieve dimensionering van de (hoofd)draagconstructie exacter vast te stellen.

  • Het model (een Excel-programma) en de achterliggende rekenregels zijn naar verwachting vanaf 1 maart 2014 te bestellen bij Stichting Bouwkwaliteit (SBK) via www.milieudatabase.nl De rekenregels zijn vrij te gebruiken en worden door bijvoorbeeld W/E Adviseurs geïntegreerd in hun software GPR Gebouw.