Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

CO2-transport en -opslag in uitvoering
De aanleg van 's lands eerste grootschalige systeem voor transport- en opslag van CO2, Porthos, is van start gegaan.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.
Daling CO2-emissies zet door, maar minder sterk
Ook het afgelopen jaar is de uitstoot van broeikasgassen in Nederland, waaronder kooldioxide, wederom afgenomen. De daling is echter minder groot dan vorig jaar, melden het CBS en het RIVM.
Steun voor verduurzamen maatschappelijk vastgoed
Aankomende maandag 3 juni luidt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de derde ronde in van de subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA).
Veiligheid voorop bij energietransitie
Bij de overstap op duurzame energie behoort veiligheid meer prominent te zijn, laat het Staatstoezicht op de Mijnen weten in haar jaarverslag 2023.
Groen licht voor Groeien met Groen Staal
Het nationaal programma Groeien met Groen Staal heeft de officiƫle goedkeuring van RVO in de wacht gesleept.

GPR Gebouw en GPR Bouwbesluit

GPR Gebouw is een webtool van W/E Adviseurs, dat de duurzaamheidsprestaties van utiliteits- en woongebouwen – zowel nieuwbouw als renovatie en bestaande bouw – berekent op de vijf thema's: Energie, Milieu, Gezondheid, Gebruikskwaliteit en Toekomstwaarde. De scores Per thema worden de scores uitgedrukt in een rapportcijfer (1 t/m 10). Bij renovaties of verbouwingen van bestaande gebouwen wordt zichtbaar wat de kwaliteitsverbetering is als gevolg van een ingreep. Dat maakt het vergelijken van renovatie-scenario’s mogelijk.

De huidige versie 4.2 (2013) is afgestemd op het Bouwbesluit 2012. In versie 4.2 worden de maatregelen die níet vanuit het fysieke gebouw, maar vanuit het proces effect hebben op de duurzaamheid, voortaan apart benoemd binnen elk thema én binnen een nieuw thema 'Proceskwaliteit' voorzien van een score. Hierdoor zijn GPR-Gebouw-berekening nu te vergelijken met BREEAM-NL.

Een 'uitgekleed familielid' van GPR Gebouw heet GPR Bouwbesluit. Dit webtool (versie 1.1, 2013) bezit slechts één module van GPR Gebouw: de milieu-module voor de wettelijk vereiste MPG-berekening. Voor wie zich vooral bezighoudt met Bouwbesluit-berekeningen, is GPR Bouwbesluit een aantrekkelijk alternatief voor het bredere GPR Gebouw.

Beide programma's zijn gekoppeld aan de Nationale Milieudatabase van Stichting Bouwkwaliteit (SBK) en rekenen daardoor altijd met actuele milieugegevens van bouwproducten. Daarmee zijn de berekeningen geschikt bij aanvraag van een omgevingsvergunning. Software voor het berekenen van de energieprestatie van gebouwen (EPG) wordt over enige tijd aan de twee tools toegevoegd.

www.gprgebouw.nl