projecten > SoZaWe (Groningen)

Tijdelijke Rechtbank Amsterdam wint Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2018
Nieuws
Klimaatakkoord-besprekingen in volgende ronde
De onderhandelingen voor het Klimaatakkoord zijn een nieuwe, tweede fase ingegaan. Deze fase dient uit te monden in een concept-Klimaatakkoord.
Benelux Trofee voor Thermisch Verzinken 2019
De inschrijving voor de Benelux Trofee voor Thermisch Verzinken 2019 is geopend (tot 21 december a.s.)
Groene waterstoffabriek in de IJmond op komst?
Havenbedrijf Amsterdam, Tata Steel en Nouryon gaan werken aan waterstoffabriek voor schonere staalproductie.
Tijdelijke Rechtbank Amsterdam wint
De Tijdelijke Rechtbank Amsterdam is bekroond met de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2018.
Bepalingsmethode Milieuprestatie gebouwen in herziening
Om inzet van circulaire materialen te stimuleren, wordt de bepalingsmethode momenteel aangepast.
Milieuwinst HIsarna boven verwachting
Langdurig testen wijst uit: HIsarna geeft onverwacht grote milieubesparingen.

kantoorgebouw SoZaWe (Groningen)

_____

EPC 0,48

_____

Het nieuwe kantoor van Sociale Zaken en Werk aan het Harm Buiterplein in Groningen, vlakbij station Europapark, is een transparant gebouw, dat moet bijdragen aan het laagdrempelige karakter van de gemeentelijke instelling.

Het gebouw telt twee centrale atria. Een ervan is toegankelijk voor het publiek en bedoeld voor het ontmoeten van de cliënten. Dit atrium ligt logischerwijs bij de publieksentree aan het marktplein. Het andere, kleinere atrium aan de westzijde van het gebouw fungeert als ontmoetings- en vergaderruimte voor de medewerkers. De moderne kantoorconcepten zijn uitgerold in de layout van de werkvertrekken.

Duurzaamheid is vanaf het begin onderdeel geweest van het integraal ontwerp.

Het gebouw bezit een goed geïsoleerde schil met drievoudig glas. Speciale lamellen reflecteren de warmte van de zon naar buiten, maar geven het licht door naar binnen. Doordat er veel daglicht via de ramen en de atria naar binnen stroomt, hoeven er minder lampen te branden. Bovendien gaan deze vanzelf minder branden als er genoeg licht is. De verlichting gaat automatisch uit als iemand als laatste de ruimte verlaat.

Het gebouw voorziet voor een goed deel in de eigen energiebehoefte via zonnepanelen op de glazen daken. Via een WKO-installatie wordt de warmte in de zomer opgeslagen en in de winter gebruikt voor verwarming van de kantoorruimten. Het gebouw is all-electric, een gasaansluiting ontbreekt. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van energiebesparende ventilatie.

Het gebouw is ‘groen’ door een vegetatiedak en een binnentuin. Veel groen in het gebouw ervaren gebruikers als positief en zorgt voor een natuurlijk binnenklimaat en een goede luchtbevochtiging.

De opdracht voor de bouw alsmede het onderhoud voor een periode van 20 jaar werd gegund aan BAM Utiliteitsbouw regio Noord, op basis van Engineering, Build and Maintain (EBM). Het belang van de opdrachtnemer verschuift hierbij van de korte naar de lange termijn. De bouwer denkt volop mee om nu zo te bouwen, dat dit in de toekomst tot zo laag mogelijke onderhouds- en beheerkosten leidt.

_____

oplevering: 2013 • omvang: 17.000 m2 • opdracht: Gemeente Groningen • architectuur: Meyer en Van Schooten Architecten (MVSA) • bouwfysica: DGMR • constructief advies: Ingenieursbureau Wassenaar • hoofduitvoering: BAM Utiliteitsbouw regio Noord • foto's: MVSA

_____

Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Colofon      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2018      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey