Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Doel duurzame-energieproductie vraagt om volharding
Het nationale streven om in Nederland per 2030 tenminste 35 terawattuur (TWh) aan stroom duurzaam op te wekken, is nog altijd bereikbaar, maar vraagt wel doorzettingsvermogen.
Statistical Review of World Energy: 2023, duaal duurzaam
De winning van energie uit duurzame bronnen (zon en wind) is wereldwijd met 13 procent gestegen, zo wordt duidelijk uit de ‘Statistical Review of World Energy’. Minder positief is dat ook het energiegebruik én de uitstoot van CO2 als gevolg van energiegebruik op aarde flink is toegenomen.
Nu ook in Nationale Milieudatabase: staalframebouw
De nieuwe verklaring vertegenwoordigt frames van koudgevormde staalprofielen met wanddikten (plaatdikten) van 1–2 mm.
Windparken gezamenlijk ontmantelen
Sif Decom en Ballast Nedam gaan samen de ontmanteling van verouderde fundaties van offshore windparken aanpakken.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

energie

Zoutopslag steunpunt Rijkswaterstaat, Herveld (RGD/Directie Advies&Architecten).

Energiezuinig bouwen is tegenwoordig een aandachtspunt voor elk gebouw. De aarde warmt op en de vraag naar fossiele brandstoffen neemt toe, terwijl de bronnen eindig zijn. Tegelijkertijd zijn er schone energiebronnen genoeg. Zo valt per dag 15.000 keer zoveel zonne-energie op de aarde als wat de wereld totaal aan energie verbruikt. Dat betekent dat, om de hele wereld van energie te voorzien, slechts een oppervlak aan photovoltaïsche cellen nodig is dat nog geen kwart van Frankrijk beslaat.

Herman Schreer, Europarlementariër voor Duitsland en motor achter de Duitse duurzame economie, stelde in een lezing tijdens vakbeurs PROVADA 2009 op 16-18 juni dan ook, dat de uitdaging zit in het ontwikkelen van schone energie uit oneindige bronnen. En dat hoeft niet veel extra’s te kosten. ‘Investeer het geld, dat normaliter in de productie van fossiele brandstoffen moet worden gestoken, in de ontwikkeling van technieken voor schone energie en energiezuinige gebouwen.’

Voor Europa is deze visie op energiegebruik een uitkomst. Dit continent heeft immers weinig fossiele brandstoffen, maar wel een hoog technologisch potentieel. Om die visie kracht bij te zetten, gaat de pagina's 'energie' op deze website in op energiezuinig bouwen en de mogelijkheden om gebouwen energieneutraal te ontwerpen, te bouwen en te gebruiken.