Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

CO2-transport en -opslag in uitvoering
De aanleg van 's lands eerste grootschalige systeem voor transport- en opslag van CO2, Porthos, is van start gegaan.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.
Daling CO2-emissies zet door, maar minder sterk
Ook het afgelopen jaar is de uitstoot van broeikasgassen in Nederland, waaronder kooldioxide, wederom afgenomen. De daling is echter minder groot dan vorig jaar, melden het CBS en het RIVM.
Steun voor verduurzamen maatschappelijk vastgoed
Aankomende maandag 3 juni luidt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de derde ronde in van de subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA).
Veiligheid voorop bij energietransitie
Bij de overstap op duurzame energie behoort veiligheid meer prominent te zijn, laat het Staatstoezicht op de Mijnen weten in haar jaarverslag 2023.
Groen licht voor Groeien met Groen Staal
Het nationaal programma Groeien met Groen Staal heeft de officiƫle goedkeuring van RVO in de wacht gesleept.
Eisen en bepalingsmethode MPG op de schop
De rijksoverheid gaat fikse wijzigingen doorvoeren in de eisen en de rekenmethode voor de materiaalgebonden milieuprestatie van gebouwen (MPG).

Productkaarten en EPD's constructiestaal

De Nationale Milieudatabase (NMD) is sinds september 2022 aangevuld met volledig vernieuwde productkaarten voor constructiestaal.

De productkaarten leveren actuele, gewogen en gevalideerde informatie en data over de milieu-impact van constructiestaal in alle fasen van de levenscyclus: vanaf de winning van grondstoffen, transport naar fabriek en de fabricage (walsen, verzinken/coaten, bewerken) tot en met sloop/afdanking, terugwinning, recycling en hergebruik (modules A t/m C en D).

De data zijn merk-ongebonden en van toepassing op alle gangbare typen warmgewalste profielen, buis, koker, dikke plaat en stafstaal. De constructiedelen zijn in Nederland vervaardigd en geschikt voor verwerking in draagconstructies van gebouwen en civiele werken in ons land.

De data zijn of worden tevens opgenomen in tools, zoals GPR Gebouw. Hiermee wordt de materiaalgebonden milieubelasting van een bouwwerk berekend met de ‘Bepalingsmethode Milieuprestatie Gebouwen en GWW-werken’ volgens EN 15804. Deze bepalingsmethode wordt aangewezen vanuit het Bouwbesluit.

De data zijn eveneens opgenomen in vier Environmental Product Declarations (EPD’s) van SNS en Bouwen met Staal, die door stichting MRPI® worden uitgegeven. De EPD’s zijn gebaseerd op LCA-studies volgens ISO 14025, EN 15804 en de NMD-Bepalingsmethode. Toetsing van de certificaten is uitgevoerd aan de hand van het MRPI®-EPD verification protocol November 2020.v4.0.

  • De EPD’s zijn kosteloos als PDF te downloaden van de website van het MRPI en van Bouwen met Staal.