Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

CO2-transport en -opslag in uitvoering
De aanleg van 's lands eerste grootschalige systeem voor transport- en opslag van CO2, Porthos, is van start gegaan.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.
Daling CO2-emissies zet door, maar minder sterk
Ook het afgelopen jaar is de uitstoot van broeikasgassen in Nederland, waaronder kooldioxide, wederom afgenomen. De daling is echter minder groot dan vorig jaar, melden het CBS en het RIVM.
Steun voor verduurzamen maatschappelijk vastgoed
Aankomende maandag 3 juni luidt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de derde ronde in van de subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA).
Veiligheid voorop bij energietransitie
Bij de overstap op duurzame energie behoort veiligheid meer prominent te zijn, laat het Staatstoezicht op de Mijnen weten in haar jaarverslag 2023.
Groen licht voor Groeien met Groen Staal
Het nationaal programma Groeien met Groen Staal heeft de officiƫle goedkeuring van RVO in de wacht gesleept.

Basiswerk Milieuclassificaties Bouwproducten, tabellenboek

Het Basiswerk Milieuclassificaties Bouwproducten, Tabellenboek is binnen de bouw al enige jaren een veel gehanteerd instrument bij de selectie van bouwproducten en -materialen op hun ‘milieuvriendelijkheid’. Net als de vorige edities biedt het tabellenboek 2013 heldere overzichten van gekwantificeerde beoordelingen van de milieuprestaties van een groot aantal bouwproducten die gangbaar zijn in Nederland en België.

NIBE heeft de producten met behulp van TWIN-model beoordeeld over hun gehele levensduur, op basis van LCA’s. Voor gebruik als naslagwerk in de projectpraktijk, zijn in het boek de vele, verschillende bouwproducten gerangschikt naar ‘functionele eenheden’. Dat kunnen zijn grote bouwdelen (zoals draagconstructies en funderingen), kleinere bouwdelen (waaronder deuren en kozijnen), elementen (onder meer gevelprofielen en -beplating) en aanvullende materialen zoals slabben, isolatie- en ophoogmateriaal.
Bij elke functionele eenheid worden de gebruikelijke bouwproducten (of productcombinaties) op grond van hun milieuprestaties ingedeeld in ‘milieuklassen’ (1 t/m 6). Het relatief minst milieubelastende product valt dan bijvoorbeeld in klasse 1a of 1b.

Bij de classificatie van het product gaat tevens de schaduwprijs: de investering die naar verwachting nodig is om eventuele milieuschade als gevolg van vervaardiging, toepassing en afdanking van een bouwproduct te voorkomen of te verhelpen.
De schaduwprijzen van alle beoordeelde producten binnen een functionele eenheid zijn tevens naast elkaar gezet in een staafdiagram. Hierin is elke schaduwprijs verder gesegmenteerd naar kosten op de vier milieuthema’s: ‘emissies’, ‘grondstoffen’, ‘landgebruik’, ‘hinder’.

Met de vastlegging in schaduwprijzen haakt NIBE aan bij de SBK-Bepalingsmethode. Nieuw is ook dat de beoordelingen van de bouwproducten nu zijn gebaseerd op de gevalideerde milieugegevens in de Nationale Milieudatabase, waaronder die van staal voor zware, middelzware en lichte constructies, binnenwanden en gevel- en dakbekleding. Deze data zijn ook te vinden in MRPI-bladen.

• Het tabellenboek is te bestellen op www.nibe.org. Op de NIBE-website vindt u tevens aanvullende- en achtergrondinformatie.