Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Veiligheid voorop bij energietransitie
Bij de overstap op duurzame energie behoort veiligheid meer prominent te zijn, laat het Staatstoezicht op de Mijnen weten in haar jaarverslag 2023.
Groen licht voor Groeien met Groen Staal
Het nationaal programma Groeien met Groen Staal heeft de officiƫle goedkeuring van RVO in de wacht gesleept.
Eisen en bepalingsmethode MPG op de schop
De rijksoverheid gaat fikse wijzigingen doorvoeren in de eisen en de rekenmethode voor de materiaalgebonden milieuprestatie van gebouwen (MPG).
Akkoord Circulaire Geveleconomie bekrachtigd
Donderdag 1 februari jl heeft een vijftal brancheorganisaties in de gevelbouw en de Rijksoverheid het akkoord Circulaire Geveleconomie ondertekend.
Madaster gevalideerd om losmaakbaarheid
DGBC erkent Madaster als valide instrument voor het berekenen van losmaakbaarheid gebouwcomponenten.

Innovatieve staalproductietechnologie boekt milieuwinst

HIsarna heet de nieuwe technologie waarmee Tata Steel in de toekomst op een milieusparende manier staal wil produceren. De staalfabrikant voelt de nieuwe technologie al sinds 2011 aan de tand in een proefinstallatie op het bedrijfsterrein in IJmuiden. Uit de tests blijkt dat HIsarna forse besparingen levert op gebruik van energie en uitstoot van CO2.

HIsarna staat voor het vervaardigen van staal volgens Cyclone Convertor Furnace. Bij deze nieuwe technologie, deels door Tata Steel zelf bedacht, worden ijzererts en (poeder)kolen direct in een nieuw type oven gebracht en tot vloeibaar ruwijzer verwerkt. Voorbewerking van de ‘grondstoffen’ blijft achterwege. Hierdoor verdwijnt niet alleen een complete fase uit het staalproductieproces, ook het energiegebruik en de uitstoot van CO2 en andere (broeikas)gassen zoals koolmonoxide en stikstofoxiden loopt aanzienlijk terug.

Aanvankelijk ging Tata Steel nog uit van een reductie van 20% op broeikasgassen, in vergelijking met huidige productiemethoden, zoals het Blast Furnace Proces (oxystaalproces). Door aan het HIsarna-procedé staalschroot en biomassa toe te voegen, kan de uitstoot echter met ruim 50% omlaag. Bij HIsarna komt zuivere CO2 vrij. Door deze CO2 (tijdelijk) op te slaan, is zelfs een reductie tot 90% haalbaar.

Principe van het HIsarna-staalproductieproces.

Over enkele jaren zou HIsarna kunnen resulteren in sluiting van de bestaande twee cokesfabrieken, de pelletfabriek en de sinterfabriek in IJmuiden. Dat zijn de faciliteiten waarmee Tata Steel de grondstoffen voor de hoogovens voorbewerkt. Ook de twee hoogovens zouden dicht kunnen. Het vloeibare ruwijzer uit de HIsarna-fabriek gaat via speciale treinen naar de staalfabriek.

In de nabije toekomst dringt zich bij Tata Steel dan ook een grote investeringsvraag op: vernieuwen we de twee hoogovens óf zetten we volledig in op HIsarna? In theorie kan in IJmuiden over vijf jaar een volwassen fabriek staan, maar daar zijn wel ettelijke honderden miljoenen euro’s mee gemoeid.

HIsarna-productieproces, vergeleken met het traditionele oxystaalproces.

HIsarna maakt deel van ULCOS (Ultra-Low CO2 Steel Making). Dit programma heeft tot doel de CO2-uitstoot van het staalproductieproces te verminderen. In ULCOS werken Europese staalbedrijven, de mijnbouwbedrijven Rio Tinto en LKAB en diverse onderzoeksorganisaties samen. Financiële ondersteuning voor ULCOS komt van de Europese Unie en het Ministerie van Economische Zaken.

  • Foto: Tata Steel Europe; figuren: ULCOS.
  • HIsarna wordt nader uit de doeken gedaan op www.steel-360.com