nieuwsbrief > januari 2019 (1) > januari 2019 (2)

Nieuws
Thyssenkrupp test waterstof voor ‘groen staal’
In Duisburg is thyssenkrupp gestart met tests voor de inzet van waterstof als reductiemiddel in het hoogovenproces. De waterstof dient de CO2-neutrale opvolger te worden van het huidige gemalen steenkool.
Stikstof update
De problematiek rond stikstofdepositie en PFAS tekent zich nu ook af in de cijfers van het CBS.
PBL: ‘49% CO2-reductie in 2030 bijna wel haalbaar’
Het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) heeft haar eerste verkenning van het Klimaatakkoord afgerond. Het PBL heeft onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van de reductie van CO2, zoals vastgelegd in het Klimaatakkoord dat eind juni van dit jaar is gepresenteerd.
Kabinet presenteert maatregelen stikstof en PFAS
Vanmorgen heeft het kabinet het pakket aan maatregelen gepresenteerd om het probleem rond de stikstofdepositie en PFAS op korte termijn het hoofd te bieden.
Windenergie wint terrein
Het gaat de productie van windenergie in ons land voor de wind. Dat is te zien op Energieopwek.nl
‘Bouwkosten nieuwbouwwoningen fors omhoog door BENG’
Door de nieuwe BENG-eisen per 1 juli 2020 gaan de kosten voor het bouwen van nieuwe woningen volgend jaar vijf procent extra stijgen. Dat heeft bouwkostenbureau BDB berekend in opdracht van Arcadis.
13.000 woningen in bestaande utiliteitsbouw
Afgelopen jaar zijn in totaal 13.000 nieuwe woningen ingevoegd in bestaande gebouwen die hun utilitaire functie hebben verloren.
KIVI Award voor Andy van den Dobbelsteen
Andy van den Dobbelsteen (hoogleraar Climate Design & Sustainability, Faculteit Bouwkunde, TU Delft) heeft afgelopen maandag tijdens de Dag van de Ingenieur de Academic Society Award van het KIVI (Koninklijk Instituut voor Ingenieurs) in ontvangst genomen.
Subsidieregeling energieinnovatie afgepast op Klimaatakkoord
Te subsidiëren projecten moeten vooral gaan bijdragen aan reductie van CO2-uitstoot.

100% circulair: The Green House

The Green House, het nieuwe tijdelijke horecapaviljoen van het Utrechtse stationsgebied, is genomineerd voor een Nederlandse Bouwprijs én een Nederlandse Duurzaam Bouwen Award. Nog even afwachten of het project in de prijzen valt: de winnaars Nederlandse Bouwprijs worden 4 februari bekend gemaakt, 14 februari volgt de uitslag van de Duurzaam Bouwen Awards. In elk geval is The Green House nu al een prijzenwaardige toepassing van circulariteit in de bouw.

In The Green House runt cateringbedrijf Albron sinds april 2018 een restaurant met keuken (op de begane grond) en een urban farm en vier vergaderzalen (op de verdieping). Het 600 m2 grote gebouw vormt de vitale invulling van het plein tussen Rijkskantoor de Knoop en het Rabobank-hoofdkantoor aan de Croeselaan, maar moet over 15 jaar plaatsmaken voor permanente nieuwbouw.

Het paviljoen kan dan snel en zonder (milieu)schade uit elkaar voor herbouw op een andere locatie óf voor hergebruik van de bouwdelen in nieuwe projecten. Dat komt door de integrale inzet van herbruikbare materialen en producten voor de installaties, gevels, dak, vloeren, fundering en de hoofddraagconstructie.

Circulair avant la lettre is de hoofddraagconstructie: een modulair opgezet staalskelet van gangbare verzinkte kolommen, liggers en stabiliteitsverbanden met droge boutverbindingen. Hierdoor is de constructie ‘in een handomdraai’ te monteren, maar ook te demonteren en opnieuw te monteren.

De begane grondvloer is niet, zoals gebruikelijk, van gestort beton maar van straatklinkers op een verdicht zandbed met vloerverwarming. De verdiepingvloeren bestaan uit geprefabriceerde houten elementen; het dak uit geperforeerde, geïsoleerde stalen dakplaten op stalen liggers. De gevels zijn een afwisseling van dichte houtskeletbouwpanelen en volledig transparante glazen vliesgevels.

Zelfs de fundering van The Green House is herbruikbaar. De fundering is opgebouwd uit standaard stelcon platen, gefundeerd op staal. Op de platen liggen eveneens standaard ‘legio-blokken’ van ongewapend beton die de krachten uit de kolommen van de staalconstructie gespreid afvoeren.

Veel onderdelen van The Green House zijn bovendien al eens eerder gebruikt. Diverse componenten die vrij zijn gekomen uit de verbouwing van de naburige Knoopkazerne tot Rijkskantoor hebben hun nieuwe bestemming gekregen in The Green House. Zo zijn de oude rookglazen gevelpanelen van de kazerne terug te vinden in de tweede huid en in de kas van het paviljoen. De Knoop heeft gefungeerd als ‘donorgebouw’.

Naast herbruikbaar zijn de circulaire componenten van het paviljoen ook aanpasbaar. Dat maakt dat het paviljoen eventuele veranderingen in het gebruik of functie gemakkelijk kan faciliteren, zowel tijdens de eerste gebruiksperiode van 15 jaar als in daaropvolgende gebruiksfasen.

Voor The Green House worden zoveel mogelijk producten geleased of geleverd naar gebruik. Ze blijven in het bezit van de leverancier, waardoor een volledig circulair businessmodel ontstaat.

The Green House is in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf ontwikkeld door R Creators, het samenwerkingsverband van Strukton, Ballast Nedam en Facilicom. Het architectonisch ontwerp is gemaakt door architectenbureau cepezed. Pieters Bouwtechniek tekent voor het constructief ontwerp. In onderaanneming van Strukton leverde Kampstaal de staalconstructies.

Louis Braillelaan 80      2719 EK  Zoetermeer      Tel: +31(0)88 353 12 12      Colofon      Disclaimer      Sitemap
Bouwen met Staal  © 2019      Uitvoering: Bruikman Reclame  +  LinkmasterMonkey