Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Veiligheid voorop bij energietransitie
Bij de overstap op duurzame energie behoort veiligheid meer prominent te zijn, laat het Staatstoezicht op de Mijnen weten in haar jaarverslag 2023.
Groen licht voor Groeien met Groen Staal
Het nationaal programma Groeien met Groen Staal heeft de officiƫle goedkeuring van RVO in de wacht gesleept.
Eisen en bepalingsmethode MPG op de schop
De rijksoverheid gaat fikse wijzigingen doorvoeren in de eisen en de rekenmethode voor de materiaalgebonden milieuprestatie van gebouwen (MPG).
Akkoord Circulaire Geveleconomie bekrachtigd
Donderdag 1 februari jl heeft een vijftal brancheorganisaties in de gevelbouw en de Rijksoverheid het akkoord Circulaire Geveleconomie ondertekend.
Madaster gevalideerd om losmaakbaarheid
DGBC erkent Madaster als valide instrument voor het berekenen van losmaakbaarheid gebouwcomponenten.

Waardering voor duurzaam bouwen met staal

Nog tot 11 mei a.s. kunt u met uw staalbouwprojecten uit 2017 of 2016 meedoen aan de Nationale Staalprijs 2018 én aan de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2018. De Duurzaamheidsprijs vormt de bijzondere waardering voor projecten waarin staal bij uitstek bijdraagt aan de duurzaamheid van de gebouwde omgeving.

De Nationale Duurzaamheidsprijs Staal is de jongere broer van de Nationale Staalprijs. De Nationale Staalprijs wordt sinds 1972 elke twee jaar uitgeschreven door Bouwen met Staal. Sinds 2014 gaat daar (ook elke twee jaar) de Nationale Duurzaamheidprijs Staal bij. Dit jaar staat de Nationale Staalprijs 2018 open voor projecten – zowel nieuwbouw als renovatie – die in 2017 of 2016 zijn afgerond. Ook projecten buiten de landsgrenzen mogen meedoen, als van de vijf projectpartners (opdrachtgever, architect, constructeur, aannemer en staalbouwer) ten minste twee de Nederlandse nationaliteit bezitten. Inschrijven van projecten kan direct op www.nationalestaalprijs.nl/inschrijven

Vindt u dat uw inzending óók duurzaam is, dan kan ’t eveneens meedingen naar de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2018. Vink daartoe bij de inschrijving voor de Nationale Staalprijs de optie Nationale Duurzaamheidsprijs aan en voeg de gevraagde aanvullende informatie bij.

De vakjury, onder voorzitterschap van Janneke Bierman (Bierman Henket architecten), beoordeelt de inzendingen voor de Nationale Staalprijs in vijf deelnamecategorieën: industriebouw, utiliteitsbouw, woningbouw, infrastructuur en karakteristieke bouwdelen (zoals atria, daken, gevels, trappen en luifels). Daarna worden de inschrijvingen voor de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal (los van de categorie-indeling) getoetst op criteria als materiaalefficiëntie, de mogelijkheden van recycling en hergebruik en de beperking van energiegebruik, transport, afval en hinder tijdens de bouw.

De jury kan projecten nomineren in elke categorie Nationale Staalprijs 2018 en apart voor de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2016. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de Nationale Staalbouwdag 2018, 3 oktober a.s. bij Tata Steel in IJmuiden.

Meedoen is eigenlijk al winnen, gezien de brede aandacht voor álle inzendingen in de (vak)media. Zo worden alle deelnemende projecten gepubliceerd op de website nationalestaalprijs.nl en in de aanstaande oktobereditie van het vakblad Bouwen met Staal.

  • Foto’s: Fokker Logistics Center 7&8 in Schiphol-Oost, winnaar van de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2016. Dit bedrijfsgebouw is niet alleen vrij indeelbaar, herindeelbaar en aanpasbaar, maar kan bovendien tot op de oorspronkelijke onderdelen uit elkaar voor herbouw op een andere locatie of hergebruik van de onderdelen bij nieuwe projecten, mede dankzij het volledig demontabele en remontabele staalskelet (© Delta Development Group).