Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Wet Stikstofreductie en Natuurverbetering van kracht
Hiermee is de weg vrij voor bouwactiviteiten zonder natuurvergunning in de nabijheid van beschermde natuurgebieden.
Leidraad Circulair ontwerpen
CB'23 heeft praktische en eenduidige richtsnoeren voor het circulair ontwerpen samengebracht in een nieuwe, 122 pagina's tellende publicatie.
Aandeel hernieuwbare energie iets gegroeid
Van alle energie die in 2020 in Nederland is verbruikt, is 11,1 procent afkomstig uit niet-fossiele bronnen, zo blijkt uit nieuwe CBS-statistieken.
Vakbond introduceert plan groene staalproductie
Afgelopen vrijdag (11 juni) hebben tientallen medewerkers van Tata Steel Nederland, samen met FNV Metaal, een petitie tot behoud van Tata Steel IJmuiden aangeboden aan leden van de Tweede Kamer. De petitie ging vergezeld van een plan van de vakbeweging voor vergroening van de staalproductie.
EU wil Importheffing op staal, cement en aluminium
De Europese Commissie is voornemens om bedrijven (of particulieren) die staal, cement en aluminium van buiten de EU invoeren tot de EU, te laten betalen voor de uitstoot van broeikasgassen.

Culinair circulair

The Green House is het nieuwe, tijdelijke paviljoen van het stationsgebied van Utrecht. Sinds 10 april 2018 biedt het gebouw voor een periode van 15 jaar onderkomen aan restaurant, vergaderzalen, keuken en urban farm van cateraar Albron. Daarna kan het gebouw weer in een handomdraai uit elkaar voor herbouw op een andere locatie óf voor hergebruik van de onderdelen in nieuwe projecten. U hoort en ziet er meer van tijdens het projectbezoek The Green House, georganiseerd door Bouwen met Staal en Booosting op woensdag 30 mei a.s.

Voorafgaand aan de rondleiding door het gebouw krijgt u een toelichting op de ontwikkeling van het project (door ontwikkelcombinatie R Creators), de architectuur (architectenbureau cepezed) en het constructief ontwerp (Pieters Bouwtechniek Delft).

In The Green House zijn restaurant en keuken van Albron volledig ‘van het gas af’, ze werken op zelf opgewekte elektriciteit. Daartoe is het dak van het gebouw belegd met zo’n 120 zonnepanelen. Het is één van de maatregelen om het gebouw ook energieneutraal te maken. Zo zijn de gevels toegerust met triple glas en de benodigde warmte en koude wordt onttrokken aan het naburige Rijkskantoor De Knoop.

Na maximaal 15 jaar is het gebouw eenvoudig te demonteren voor hergebruik van het gehele gebouw op een andere locatie óf hergebruik van de componenten in andere projecten. Het demonteren en hermonteren gaat efficiënt, economisch en milieusparend dankzij de integrale inzet van herbruikbare materialen en producten voor installaties, vloeren, gevels, dak, fundering én de hoofddraagconstructie van het paviljoen. De hoofddraagconstructie is een modulair opgezet staalskelet van gangbare kolommen, liggers en verbanden met droge boutverbindingen.

Naast herbruikbaar zijn de constructie en bouwkundige onderdelen van het paviljoen ook gemakkelijk aanpasbaar. Het gebouw is voorbereid op eventuele veranderingen in het gebruik óf de komst van nieuwe functies of gebruikers in de toekomst, zowel tijdens de huidige gebruiksperiode van 15 jaar als in de daaropvolgende gebruiksfasen.

  • Foto’s: cepezed | Lucas van der Wee.