Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Veiligheid voorop bij energietransitie
Bij de overstap op duurzame energie behoort veiligheid meer prominent te zijn, laat het Staatstoezicht op de Mijnen weten in haar jaarverslag 2023.
Groen licht voor Groeien met Groen Staal
Het nationaal programma Groeien met Groen Staal heeft de officiële goedkeuring van RVO in de wacht gesleept.
Eisen en bepalingsmethode MPG op de schop
De rijksoverheid gaat fikse wijzigingen doorvoeren in de eisen en de rekenmethode voor de materiaalgebonden milieuprestatie van gebouwen (MPG).
Akkoord Circulaire Geveleconomie bekrachtigd
Donderdag 1 februari jl heeft een vijftal brancheorganisaties in de gevelbouw en de Rijksoverheid het akkoord Circulaire Geveleconomie ondertekend.
Madaster gevalideerd om losmaakbaarheid
DGBC erkent Madaster als valide instrument voor het berekenen van losmaakbaarheid gebouwcomponenten.

Paris Proof

‘Paris Proof’ luidt het thema van de Dutch Green Building Week (DGBW), van 24 tot en met 28 september a.s. Tijdens deze jaarlijkse evenementenweek geven de Dutch Green Building Council (DGBC) en haar partners ruchtbaarheid aan hun activiteiten op het gebied van duurzaamheid via onder meer expo’s, seminars en workshops.

Het thema van de week 2018 refereert aan het Klimaatakkoord van Parijs. Aan het halen van de doelen van Parijs wil DGBC bijdragen middels het Deltaplan Duurzame Renovatie. Dit meerjarenprogramma beschrijft de strategie en aanpak voor klimaatbestendige, ‘Paris Proof’ (utiliteits)gebouwen in ons land in 2050. Binnen dit programma onderzoeken vijf verschillende werkgroepen hoe de beoogde verduurzaming versneld haalbaar is voor de gebouwfuncties kantoren, onderwijsgebouwen, zorg, logistiek en retail.

Zo heeft de werkgroep kantoren zich ten doel gesteld om het totale energieverbruik terug te dringen tot maximaal 50 kilowattuur per vierkante meter kantoorruimte. Naast duurzaam opwekken van energie houdt dat vooral in: bezuinigen op energiegebruik, óók om de CO2-uitstoot te verminderen.

Om de verduurzaming te versnellen, wil de groep onder meer dat de zogeheten split incentive op korte termijn verdwijnt. Split incentive resulteert dikwijls in een oneerlijke verdeling van de lasten en lusten van verduurzaming, zo meent de groep. De eigenaar investeert bijvoorbeeld in duurzame energie, maar alleen de huurder van het gebouw profiteert ervan. Om split incentive uit te bannen, zou het Rijk een nieuwe wet moeten maken die ervoor zorgt dat gebouwen uitsluitend kunnen worden gehuurd inclusief energieverbruik, energiemanagement en energielasten en -opbrengsten. Dat opent deuren naar meer, grootschalige investeringen in reductie van energiegebruik en winning van duurzame energie.

Met de Dutch Green Building Week haakt DGBC ook weer aan bij de World Green Building Week. In dit kader zetten wereldwijd alle nationale Green Building Councils en participanten hun initiatieven in de etalage.
Het succes van de Dutch Green Building Week valt of staat natuurlijk bij de inbreng van organisaties en bedrijven in het land. Wie in het teken van de week een activiteit wil organiseren, kan het plan of idee hiervoor indienen bij DGBC. Een DGBC-projectteam beoordeelt of het voorstel past bij het thema en een relatie heeft met DGBC of BREEAM NL. Als dat zo is, kan de organisator van het event rekenen op ondersteuning vanuit DGBC bij de organisatie en promotie.

Bouwen met Staal is een van ruim 350 participanten van DGBC uit de bouw en vastgoedsector.